Bizarna pravila Brisela – mora li krastavac da bude prav

Da li je Evropska unija pretrpana bizarnim i bespotrebnim pravilima i da li je u pravu austrijski kancelar Sebastijan Kurc kada kaže "Nećemo više da nam Brisel propisuje kako se priprema šnicla!"? Stara tema, podgrejana je pred nove evropske izbore koji počinju sutra. Jedni tvrde da treba ukinuti stotine direktiva i smanjiti birokratski aparat, a Kurc da se to zloupotrebljava u predizbornoj kampanji. Kako god bilo, Srbija se dobro snalazi u prihvatanju evropskih pravila, potvrđuje statistika.

Zabrana običnih sijalica, pušenja, jakih fenova i usisivača – direktive koje dočaravaju stroge evropske zahteve. Sada se za ukidanje bar hiljadu evropskih pravila založio austrijski kancelar, jer smatra da uniju čine tromom.

Dušan Protić, koordinator Radnih grupa za poglavlja 1 i 3, kaže da postoje pravila koja izazivaju nedoumicu i deluju nelogično, naročito kada se izvuku iz konteksta. "Često je to jedan evroskeptički narativ", ističe Protić.

Ali, s vremena na vreme preispituju se propisi, pa je tako prvi put 2007. Evropska unija ukinula dve direktive, o klasifikaciji drveta i neka ograničenja u oblasti javnih radova.

Tome je prethodila inicijativa za razgradnju birokratskog aparata Unije, da se zakoni pojednostave, a 220 smernica sažme ili jednostavno izbriše.

Još tada se uvidelo da preduzeća zbog velikih troškova gube na svetskom tržištu. Ipak, provuku se direktive poput one koja ne toleriše zakrivljene banane.

"Imamo još mnogo posla do tog nivoa preregulisanosti tržišta. Naš glavni zadatak je da omogućimo kompanijama da se na vreme informišu, da im omogućimo, koliko možemo, subvencionisana sredstva da oni nove standarde implementiraju na pravi način", ukazuje Jelena Jovanović iz Privredne komore Srbije.

Vladimir Međak iz Evropskog pokreta u Srbiji objašnjava logiku koja stoji iza pravila da krastavac mora da bude prav.

"Da li je krastavac prav ili kriv, u mnogome od toga zavisi da li će taj krastavac biti za upotrebu kao svež krastavac, ili će moći da se konzervira i stavlja u tegle. Ne možete da stavite kriv krastavac u pravu teglu, vrlo jednostavno, sve su to stvari koji imaju svoju logiku, sad kad se izvuku iz konteksta onda deluju malo smešno", objašnjava Međak.

Šampion u prihvatanju standarda

Krivi krastavci sada su samo mit, a ako se vratimo unazad, ključ uspeha bivše SFRJ u izvozu bio je u tome što je devedesetih bila šampion u prihvatanju evropskih standarda. Za nepoverovati, i danas je.

"Sama činjenica da je Srbija duplirala svoj izvoz otkako je potpisala sporazum sa EU od 2008. do danas govore da našim privrednicima ta pravila uopšte ne smetaju", kaže Međak.

Dušan Protić dodaje da je pokrivenost EU domaćim izvozom bila 48 odsto, a zaključno sa 2016. je već dostigla 80 odsto.

Procenjuje se da Evropska unija godišnje gubi bar tri milijarde evra, dragocenih za investiranje, jer plaća ogromnu administraciju.

Zato je formirano telo za bolju zakonsku regulativu, a institucionalna reforma čeka novi saziv Evorpske komisije.

broj komentara 10 pošalji komentar
(sreda, 22. maj 2019, 16:01) - Sveta [neregistrovani]

pravi krastavac

Krastavac može biti prav samo u dva slučaja: prvo da se obere pre krivljenja a dugo da je modifikovan. EU hoće modifikovan a naše domaćoce hoće zdrav krastavac. Ako se previše forsira đubrivo i voda dobija se ono što ne valja

(sreda, 22. maj 2019, 15:51) - Sara [neregistrovani]

Бизарна правила Брисела – мора ли краставац да буде прав

Sta ima Srbija da se „Dobro snalazi u prihvatanju evropskih pravila” . Srbija nije u EU.

(sreda, 22. maj 2019, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Krastavac mora da bude onakav, kako naredi Brisel, i......

........tu nema - pogadjanja!!!

(sreda, 22. maj 2019, 14:39) - anonymous [neregistrovani]

А дужина?

"Не можете да ставите крив краставац у праву теглу". А колика је прописана дужина тог краставца за теглу, пошто претпостављамо да не могу ни све дужине да стану у ту теглу?

(sreda, 22. maj 2019, 14:03) - Grigorije M. Milićević Micko [neregistrovani]

A sve to zbog - profita.

Prvo, kockast, ili prav krastavac se lakše pakuje, zaprema manje prostora. Drugo, može da se odgaji i kriv, i prav, i spiralan, i okrugao i kakav god, a sve zavisi od šablona u kome se razvija. Setite se japanskih kockastih lubenica: ukus isti kao i kod svake druge lubenice, a oblik kockast sa zaobljenim uglovima. Jednostavno, odgajena je u kutiji (šablonu) odredjenog oblika i veličine. Pakovala se odlično, transport u kontejnerima pojednostavljen i količinski povećan, zarada je naravno veća, trgovci su zadovoljni, a kupcu svejedno. Dakle, sve to ima nekog smisla, ukoliko se želi da se taj smisao shvati.

(sreda, 22. maj 2019, 13:56) - anonymous [neregistrovani]

Sad ste se sjetili

Navalili, u EU, pa u EU.
Evo vam nasi ljudi, sudite ih koliko hocete u Hagu, evo vam Kosovo.
Samo da udjemo u EU.
I sta dobijemo?
Prav krastavac.
Nismo izgleda bolje ni zasluzili.

(sreda, 22. maj 2019, 10:40) - Паметњаковић [neregistrovani]

ЕУ је небулоза.

Краставац може бити само прав ако је генетски модификован да такав буде, јер природна биљка проналази свој пут, значи криви се са разлогом. Можете видети генетски модификован краставац који се продаје по нашим самопослугама, то је страни генетски модификован, најчешће увијен у пластику и тако се продаје, комад по комад, порпуно је прав и 3 пута дужи од нормалног краставца, тешко се вари и мења флору у цревима.

(sreda, 22. maj 2019, 09:29) - anonymous [neregistrovani]

Чудо у Шаргану

"Не можете да ставите крив краставац у праву теглу". Може, пријатељу, само ако га имаш, мислим краставац и ако имаш бар мало мозга да га употребиш. Па и та права тегла је "округла", па ти поређај краставац хоризонтално. Има да се сложи како треба. Него фасцинација имбецилима из Брисела је толика да се свака глупост дочека са "разумевањем". И, пријатељу, да те подучим - корнишонски краставци се НЕ криве док су мали, какви се беру за тегле. И то је тако од памтивека и не треба нека бриселска нерадничка луда да открива рупу на саксији.

(sreda, 22. maj 2019, 09:12) - anonymous [neregistrovani]

Krastavac

Na pijaci prva mušterija kaže, dajte mi krastavac nek bude dugačak i tanak.Sledeća kaže,meni dajte kratak krastavac al da bude debeo.Treća isto traži krastavac pa baba pita:kakav bi vi želeli krastavac? Nema veze.Meni treba za salatu.

(sreda, 22. maj 2019, 08:27) - anonymous [neregistrovani]

Ima gi razni

Sve zavisi zasta se upotrebljava.