Novi saziv parlamenta, odraz podeljenosti španskog društva

Rekordan broj žena, najveći broj poslanika iz redova socijalista, ali i prvi put predstavnici krajnje desnice i katalonski separatisti koji su došli pravo iz zatvora, to je ukratko novi saziv španskog parlamenta.

Aprilski izbori potvrdili su da je u Španiji nestalo tradicionalno dvostranačje. Jesu socijalisti povećali zastupljenost u parlamentu, ali aktuelni premijer Pedro Sančez nema većinu.

Prvi put od okončanja vojne vladavine 1970-ih, u parlamentu je krajnje desničarska partija Voks, koja se protivi multikulturalizmu, feminizmu i neograničenoj migraciji.

U poslaničke klupe sela su i petorica katalonskih poslanika - pravo iz zatvora. Sudi im se za pobunu, ali im je vrhovni sud odobrio da polože zakletvu, pod budnim okom policije, a onda da se vrate iza rešetaka. Nisu ih dočekali blagonaklono.

"Oni koji su napali državne institucije i ugrozili jedinstvo zemlje, došli su ovde da ponize građane Španije. Ne smete to da dozvolite. Zahtevam to od vas", apelovao je lider Građanske partije Albert Rivera.

"To ne umanjuje poštovanje ustava. Moj je zadatak da se u svakoj prilici poštuje Ustav, zakoni, ali i pokaže poštovanje prema drugima", naglasila je predsednica Parlamenta Meričel Batet.

Ovaj saziv španskog parlamenta pokazuje podeljenost i različitost u društvu, ocenjuju analitičari.

Od 350 poslanika, 164 su žene, na čelu Parlamenta je žena. Tako je Španija postala evropska zemlja s najviše poslanica i prestigla Švedsku i Finsku.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
27° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи