Putin sa Merkel i Makronom o Ukrajini, Siriji i Iranu

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o krizi u Ukrajini, Iranu, Siriji, parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, SB UN.

Putin je u telefonskom razgovoru sa Merkel i Makronom rekao da je bio zbunjen odbijanjem određenih zemalja da na sednici Saveta bezbednosti UN diskutuju o ukrajinskom zakonu o jeziku koji krši ukrajinski jezik, sporauzum iz Minska i međunarodnu obavezu Kijeva da štiti jezike nacionalnih manjina, prenosi Tas.

Ruski predsednik im je skrenuo pažnju da je zakon koji je nedavno usvojila ukrajinska vlada diskriminatorski.

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i o rešavanju situacije sa ruskom delegacijom koja nema pravo glasa u Parlamentarnoj skupštini saveta Evrope, i tom prilikom Putin je izrazio nadu da će, budući da je Francuska preuzela predsedavanje tom organizacijom, prava ruske delegacije biti obnovljena.

Troje državnika je razgovaralo i o situaciji u Siriji, pre svega o kršenju primirja u Idlibu, a Putin ih je informisao o zajedničkim naporima Rusije i Turske da stabilizuju situaciju na severozapadu te zemlje, zaštite civile i neutralizuju pretnje terorista.

Jedna od tema razgovora bila je i situacija u Ukrajini nakon izbora Zelenskog za predsednika.

"Razgovarali su o situaciji u Ukrajini, obzirom na propalu politiku
administracije Petra Porošenka i promenu državnog rukovodstva u Ukrajini", navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, Putin je tokom razgovora još jednom ponovio da je prioritet sprovođenje zakona o posebnom statusu za određena podrućja regiona Donjeck i Lugansk.

Putin, Merkel i Makron razgovarali su i o Iranu i složili se da treba da ostanu posvećeni trgovinsko-ekonomskoj saradnji sa tom zemljom.

Oni su se složili i da treba očuvati nuklearni sporazum, ocenivši da je on ključni faktor za očuvanje međunarodne stabilnosti i bezbednosti.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи