Turska hapsi 250 svojih diplomata zbog Gulena

Turske vlasti naredile su hapšenje 249 pripadnika ministarstva spoljnih poslova zbog sumnji da su povezani sa mrežom sveštenika Fetulaha Gulena iz SAD, koji je optužen za orkestriranje pokušaja državnog udara 2016. godine, saopštila je turska televizija "NTV".

Kancelarija glavnog tužioca u Ankari saopštila je da je naredila hapšenje 249 članova turskog ministarstva spoljnih poslova nakon što su u istrazi ustanovljene nepravilnosti u vezi sa prijemnim ispitima, prenosi "NTV".

Vlasti su sprovodile regularne operacije protiv navodnih sledbenika Fetulaha Gulena zbog propalog pokušaja državnog udara u noći 15. jula 2016. godine. Gulen živi u izgnanstvu u Pensilvaniji od 1999. godine i poriče optužbe povodom udara.

U saopštenju kancelarije se navodi da je do sada u operacijama uhapšeno 78 osumnjičenih u 43 provincije i da je policija u potrazi za ostalima.

Više od 77.000 ljudi je zatvoreno do suđenja, dok je oko 150.000 državnih službenika, vojnog osoblja i drugih otpušteno ili suspendovano sa radnih mesta kao deo čistke posle pokušaja udara.

broj komentara 3 pošalji komentar
(ponedeljak, 20. maj 2019, 13:57) - anonymous [neregistrovani]

Nedokazani neprijatelj,

Je stalni privid i strepnja, ovaj puta kod Erdogana, a kada se tome pridoda i njihova "fantazi" vidjenja stvari, onda mu to dodje kao : Zemljotres, pa Vulkan, pa manji potresi i tako u krug, ali unistanja su neizbezna. Neznam, sta radi Erdogan ali neverujem da i prema samom sebi ne cini bas dobro, jer ga stalno negde i nesto "svrbi", a cesanje ne pmaze !

(ponedeljak, 20. maj 2019, 13:49) - milan [neregistrovani]

Početak državnog udara

Obaranje ruskog bombardera nad Sirijom, koji nije imao pratnju
ruskih aviona, bio je znak za početak državnog udara u Turskoj.

(ponedeljak, 20. maj 2019, 11:20) - anonymous [neregistrovani]

Ko hapsi

Ne Turska, hapsi ih Erdogan.