Amerikanci vežbaju u Arapskom moru

U vreme pojačanih tenzija u odnosima SAD i Irana, američka mornarica saopštila je da je u Arapskom moru izvela vežbu, u kojoj je učestvovala udarna grupa sa nosačem aviona "Abraham Linkoln", u koordinaciji sa marincima.

Grupa sa nosačem aviona se kreće ka Persijskom zalivu da bi se suprotstavila navodnoj, neodređenoj pretnji od Irana, preneo je Foks njuz.

Mornarica je u saopštenju istakla svoju "ubojitost i agilnost" u reagovanju na pretnje, kao i u sprečavanju sukoba i očuvanju strateških interesa SAD.

U vežbama, koje su izvedene u petak i subotu, učestvovale su i amfibijska grupa i 22. ekspediciona mornarička jedinica, koje su takođe razmeštene u zoni operacija Pete flote u Persijskom zalivu.

Peta flota američke mornarice sa sedištem u Bahreinu prethodno je objavila na Fejsbuku da su zemlje članice Saveta za saradnju u Zalivu započele pojačane bezbednosne patrole u međunarodnim vodama područja Persijskog zaliva.

Bahrein je juče upozorio svoje državljane da ne putuju u Irak i Iran, i zatražio od onih koji su već u tim zemljama da se vrate zbog svoje bezbednosti.

Istovremeno, saudijski ministar spoljnih poslova Adel el Džubeir saopštio je da Saudijska Arabija želi da izbegne rat u regionu, ali je spremna da se brani nakon prošlonedeljnih napada na saudijske tankere i naftna postrojenja, za šta Rijad okrivljuje Iran.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво