Tuča poslanika u avganistanskom parlamentu

Poslanici u avganistanskom parlamentu posvađali su se oko imenovanja novog predsednika, na prvom zasedanju Skupštine od izbora prošle godine, javlja "Rojters".

Tuča je izbila između pristalica i protivnika biznismena Mir Rahman Rahmanija koji se kandidovao za predsednika Parlamenta.

Rahmani se kandidovao za predsednika parlamenta koji ima 247 mesta, ali je izgubio većinu za jedno mesto, što je dovelo do sukoba njegovih pristalica, koje su ga proglasili pobednikom, i protivnika, koji su rekli da nije obezbedio potrebna 124 glasa, javlja Rojters.

"Nikada nećemo prihvatiti Rahmanija kao novog predsednika parlamenta. Mora da se ponove izbori sa novim kandidatima", rekla je Mariam Sama, zakonodavac iz Kabula. 

Sa druge strane Nahid Farid, zakonodavac iz Herata koji podržava Rahmanija navodi da je on za njega novi predsednik parlamenta.

"On je osigurao većinu glasova i jedan glas nije problem, pa je on naš novi predsednik", rekao je Farid, prenosi Rojters

Video snimak koji je više puta podeljen na društvenim mrežama pokazuje tuču među poslanicima, dok se vidi kako članovi parlamenta blokiraju sedište predsednika i pozivaju na ponovno glasanje.

Rahmani je otac Adžmala Rahmanija, bogatog biznismena koji je postao poznat kao "Oklopni Adžmal" nakon što je prodavao neprobojna vozila kabulskoj eliti.

broj komentara 0 pošalji komentar