Salvini okupio evropsku desnicu u Milanu

Nacionalističke i ekstremističke stranke iz različitih delova Evrope održale su u subotu u Milanu samit, na čelu sa zamenikom premijera Italije Mateom Salvinijem, obećavajući da će redefinisati Evropu nakon izbora za Evropski parlament sledeće nedelje.

Salvini, lider Lige, veruje da će njegov novi desničarski savez osvojiti rekordan broj mesta na izborima održanim od 23. do 26. maja, što će im omogućiti da čuju svoj glas u EU u narednih pet godina.

Međutim, skup ispred gotičke katedrale u Milanu otišao je u seni skandala koji je pogodio Austrijsku oslobodilačku stranku (FPO), važnog saveznika Salvinija, čiji je lider u subotu podneo ostavku na dužnost kancelara, nakon što je otkriveno da je ponudio državnim strankama u zamenu za političke podršku, prenose italijanski mediji.

Mitingu su prisustvovale stranke iz 11 zemalja, uključujući Francusku nacionalnu skupštinu (RN), Alternativu za Nemačku (AfD) i Holandsku slobodnu stranku (PVV).

"Ovo je istorijski trenutak", rekla je Marin le Pen.

"Pre pet godina smo bili izolovani, ali danas, sa našim saveznicima, konačno smo u poziciji da promenimo ovu Evropu", rekla je ona, predviđajući da će novi desničarski savez biti treća po veličini politička grupa na novom samitu EP.

Ankete pokazuju da bi mogle biti četvrta, ali le Penova očekuje da će im se pridružiti i neke druge stranke, uključujući mađarski Fides.

Mađarski premijer Viktor Orban javno je podržao Salvinija i obećao da će sarađivati s njim nakon izbora, ali se protivio bilo kakvom savezu s Le Penovom.

Savez ekstremne desnice deli opšte ciljeve povratka vlasti državama članicama, suzbijajući imigraciju i sprečavajući širenje islama. Ali oni često imaju različite socijalne i ekonomske politike.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво