Odjekuju eksplozije u Damasku, Sirijska PVO oborila projektile iz Izraela

Izrael je večeras izveo nove napade na Siriju. Sirijska protivvazdušna odbrana oborila je više projektila koji su bili upućeni u oblast oko Damaska. Poginula jedna, a ranjeno više osoba.

Jake eksplozije odjeknule su sinoć u Damasku, a sirijski državni mediji javili su da neprijateljski projektili doleću iz pravca Izraela, koji je prethodno potvrdio da izvodi niz napada unutar Sirije.

Sirijska vazdušna odbrana je locirala objekte koji doleću iz "okupirane teritorije (Izraela i palestinskih teritorija)" i oborila više njih, javila je sirijska državna televizija citirajući vojne izvore, preneo je Rojters.

Britanska agencija prenosi i da je sirijska televizija objavila snimke noćnog neba kroz koje se uzdiže svetlosni snop uz zvukove eksplozija.

Sirijska opservatorija za ljudska prava sa sedištem u Velikoj Britaniji je javila da su eksplozije izazvane izraelskom raketnom paljbom na ciljeve u okolini Damaska.

Kako prenosi Rojters, o napadu se za sada nije oglašavao ni Izrael, koji je, međutim, u više navrata potvrdio da gađa ciljeve u Siriji koji su povezani sa bliskim saveznicima sirijske vlade – Iranom i Hezbolahom.

Izrael smatra Iran svojom najvećom pretnjom, kao i libanski šiitski radikalni pokret Hezbolah, koji uživa podršku Teherana.

Sirijska protivvazdušna odbrana (PVO) u vazduhoplovnoj bazi Hmejmim, kojom upravljaju ruske trupe, odbila je napad projektilima i dronovima koje su uputile ekstremističke grupe, objavila je sirijska državna televizija.

Rojters prenosi da se u televizijskom izveštaju navodi da su ekstremisti ispalili projektile na ovu bazu koja se nalazi u oblasti Džableh, kao i na područje El Kardahah, u blizini obalskog grada Latakija.

Navodi se da je u Džablehu stradala jedna i ranjeno više osoba, bez navođenja njihove nacionalnosti.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 13:16) - anonymous [neregistrovani]

Mene interesuje:

Kakvu uopste ulogu ima taj Izrael, o kakvom mesetarenju se radi i sta oni traze u Siriji. Ako su samo produzena ruka Amera (sto mislim da jesu), onda prema njima se mora adekvatno i odgovoriti: Ides li u tudji posed NEZVAN, ocekuj i NEZVANU "posetu" na svom pragu. Od mnogih kroz istoriju traze sazaljenja, ali nisu oni nikakve cvecke...

(subota, 18. maj 2019, 12:17) - anonymous [neregistrovani]

Pa neće

Za tako nešto imaju Pancire

(subota, 18. maj 2019, 12:07) - anonymous [neregistrovani]

S-300 je skup

Pitanje je koji su projektili. Nece sa S-300 "skidati" minobacacke granate.

(subota, 18. maj 2019, 11:51) - anonymous [neregistrovani]

S-300 ste dobili

Sad bi trebalo zamolite Vladimira za Buratino i Smerć koliko ja vidim...