Istraga protiv Porošenka, preti mu zabrana izlaska iz Ukrajine

Oblasni sud Kijeva objavio je pokretanje istrage sa ciljem da se visokim državnim zvaničnicima zabrani izlazak iz zemlje, među kojima je i odlazeći ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

U saopštenju suda se navodi da je istraga pored Porošenka obuhvata i predsednika parlamenta Andreja Parubija, premijera Volodomira Grojsmana i predsednika odbora "Naftogasa" Andreja Korobljeva, prenosi agencija Unijan.

Na listi se nalazi više od 50 poslanika Porošenkove stranke, preko 40 članova vlade, sudije Vrhovnog suda.

Tužilac je zatražio od suda da zabrani najvišim zvaničnicima putovanja van Ukrajine posle predsedničkih i predstojećih parlamentarnih izbora.

U tužbi se navodi da je nečinjenje državnih zvaničnika dovelo do "organizovanog kriminala među političkim činiocima koji bi mogli biti podložni korupciji".

Kijevski oblasni sud 26. aprila pokrenuo je postupak po prijavi novinara Oleksandra Dubinskog koji je zatražio da se državnim zvaničnicima zabrani izlazak iz zemlje na godinu dana po završetku predsedničkih i parlamentarnih izbora.

broj komentara 4 pošalji komentar
(subota, 18. maj 2019, 11:57) - anonymous [neregistrovani]

U Donbas

može samo jedno da dobije, i to sigurno nije azil..

(subota, 18. maj 2019, 07:00) - anonymous [neregistrovani]

To je lako

Poroshenko ce preci u Donbas i dobice politicki azil. Bas ga briga za propalu drzavu. Moze jos i Bajden da mu se pridruzi.

(petak, 17. maj 2019, 14:56) - anonymous [neregistrovani]

Nada

Biće to I ovde

(petak, 17. maj 2019, 14:46) - anonymous [neregistrovani]

Pa nabogatio se...

...sad je red na druge...