Šokantni spot u izbornoj kampanji Evropskog parlamenta

Video-spot koji poziva građane da glasaju na izborima za Evropski parlament je za samo dve nedelje na društvenim mrežama videlo oko 120 miliona ljudi. Da li to znači da će tradicionalno niska izlaznost na ovim izborima, koji će se održati sledeće nedelje, biti veća nego ranije, ili su stvari malo komplikovanije?

Političke debate vodećih kandidata za predsednika Evropske komisije su uvedene 2014. godine, kao novina koja treba da približi EU biračima. Ipak, samo 42 odsto njih izašlo je na izbore na nivou EU. Zato su kampanje motivacije veliki izazov za evropske institucije.

Video Evropskog parlamenta ima klasičan naslov – "Izaberi budućnost". Ali pomalo šokantni sadržaj uspeo je da privuče veliku pažnju – čak 40 miliona pregleda na Jutjubu i skoro 80 miliona na Fejsbuku.

Prvi deo pokazuje 15-ak žena koje rađaju male Evropljane u više zemalja, uz pomalo sirove slike bola i emotivne trenutke rađanja.

U drugom delu glas deteta sublimira političku poruku, kaže da zajedno Evropljani mogu da grade mir i jednakost, da zaštite ljudska prava i demokratiju.

"Zbog toga glasamo. Danas sam rođen. Izaberi Evropu u kojoj ću odrasti", poruka je koju prenosi dete iz spota.

Robotika usred šume 

U drugim primerima kampanje "Izađi i glasaj" prikazana je kolekcija portreta 27 Evropljana, sa ciljem da pokaže da u životu svakog od njih Evropa ima značajnu ulogu.

Video-spot snimljen u ledenim predelima Estonije pokazuje kako osnovci u malim mestima uče osnove robotike i kompjuterskog programiranja.

"Možda se pitate zašto bi nekom u sred ovih šuma bila potrebna robotika. Ali robotika je vrlo kreativna, zahteva mnogo različitih veština, kao kad živite negde u prirodi, morate znati kako da upalite vatru i druge veštine. I ovde je potrebna kreativnost da biste našli rešenja za razne probleme", navodi profesorka robotike Trinu Grosman.

Kreativnost je svakako bila potrebna i u kampanji "Evropljani" u kojoj 27 izabranih profila prenose različite poruke – o Evropi kao mirovnom projektu kroz priču belgijskog ratnog veterana iz Drugog svetskog rata, pa sve do zaštite zajedničkih evropskih granica, kroz priču Portugalca koji u okviru agencije Fronteks nadzire pomorsku granicu u Hrvatskoj.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи