"Huavej" najveća pretnja po bezbednost SAD?

Američki predsednik Donald Trump potpisao je uredbu o "nacionalnom vanrednom stanju" kojom zabranjuje američkim telekomunikacionim mrežama da kupuju od stranih kompanija opremu koja je ocenjena rizičnom. Uredba daje ovlašćenja američkom ministru trgovine da zabranjuje transakcije koje predstavljaju neprihvatljiv rizik za nacionalnu sigurnost. Agencije ocenjuju: Tramp je naredbom otvorio put da se američkim kompanijama zabrani poslovanje sa kineskim gigantom "Huavejem".

Prema saopštenju Bele kuće, cilj uredbe je da se Amerika zaštiti od stranih protivnika koji namerno stvaraju i sve više zloupotrebljavaju nedostatke u informaciono-telekomunikacionoj infrastrukturi i uslugama.

Iako se u uredbi ne spominje direktno kineski "Huavej", treći po veličini proizvođač pametnih telefona u svetu, mediji i poslovni svet smatraju da se zabrana odnosi prvenstveno na tu kompaniju.

"Imamo malu svađu sa Kinom jer se već decenijama ne ponašaju fer. Ovo je trebalo da bude urađeno odavno. To ćemo sve rešiti sada, i mislim da će se za nas dobro završiti", smatra Donald Tramp.

Američko ministarstvo trgovine je "Huavej" dodalo na svoju "listu entiteta" kojima je zabranjeno da nabavljaju američku tehnologiju bez odobrenja Vašingtona, što bi moglo naneti velike štete kineskoj kompaniji. "Huavej" se pominje i u Nemačkoj.

"Stav Nemačke je da sve kompanije koje žele kod nas da učestvuju na velikim tenderima za mrežu 5-G moraju da ispune određene kriterijume koje je postavila vlada. To se odnosi i na kompaniju ‘Huavej'", napominje nemačka kancelarka Angela Merkel.

Kina negira optužbe 

Amerika, ali i nekoliko drugih zemalja, već neko vreme sumnjaju da Kina želi da iskoristi "Huavejeve" uređaje za špijuniranje, što kineska strana uporno negira, tvrdeći da će restrikcije samo naštetiti američkim potrošačima i preduzećima.

"Od svih naših izvoznika zahtevamo da se strogo pridržavaju zakona i propisa zemalja u koje izvoze, i da poštuju sve obaveze Kine u kontroli izvoznih proizvoda. Odlučno se protivimo da se nacionalna bezbednost koristi kao maska za ograničenje uvoza proizvoda iz Kine", ističe Lu Kang iz Ministarstva spoljnih poslova.

Ipak, američke vlasti optužuju "Huavej" da pokušava da ukrade poslovne tajne od zapadnih partnera i da tako na prevaru zaobiđe sankcije koje su Sjedinjene Države uvele Iranu, zbog čega su podigle optužnicu protiv kineske kompanije, ali i protiv njene potpredsednice i ćerke osnivača kompanije.

"Huavej" je u više navrata negirao te navode. Osim toga, predsednik kineskog giganta izjavljuje da je kompanija spremna da sa svim vladama potpiše sporazume o nešpijuniranju.

broj komentara 11 pošalji komentar
(petak, 17. maj 2019, 12:52) - Darko [neregistrovani]

Takođe, može se reći:

"SAD" najveća pretnja po bezbednost čitave planete!

(petak, 17. maj 2019, 10:39) - anonymous [neregistrovani]

Americka Ekonomija na zavidnom nivou

Americka Ekonomija na zavidnom nivou, nezaposlenost 3%, ne moze ni Nemacka da parira.

(petak, 17. maj 2019, 09:51) - anonymous [neregistrovani]

5G

5G je izgleda stvarno nešto više od bržeg interneta.

(petak, 17. maj 2019, 09:08) - anonymous [neregistrovani]

Mislite da je ovo odraz americke slabosti!?

Americka ekonomija nije bila u recesiji vec 10 godina, nezaposlenost je na istorjskom minimumu, plate na maksimumu, dolar nikad jaci. To je jedina ekonomija koja trenutno sebi moze da priusti vise kamatne stope i ekonomski rat od koga se Kini, Eu i ostalima tresu gace.

(petak, 17. maj 2019, 09:00) - Dusan [neregistrovani]

Kinezima treba staviti ular

Tramp je, barem sto se Kine tice, potpuno u pravu!
Po svemu sudeci najpametniji americki predesnkik u novijoj istoriji.

(petak, 17. maj 2019, 08:19) - anonymous [neregistrovani]

Čekajte bre malo!

Pa nije li pre toga objavio Volkswagen za pretnju bezopasnosti? Šta je sad? I najglavnije, šta posle ovih sledi? Neki proizvođači gaća?

(petak, 17. maj 2019, 05:00) - anonymous [neregistrovani]

Ekspanzija

Neki bi samo da Amerikancima crkne krava. Ne poznju ni svetsku tehnologiju ni ekonomiju.Tramp je potpuno u pravu.

(petak, 17. maj 2019, 00:00) - anonymous [neregistrovani]

Moj sledeći telefon posle Xiaomi-ja

biće Huawei.

(četvrtak, 16. maj 2019, 22:28) - anonymous [neregistrovani]

Bankrot

Zapad sve vise tone u krizu.Sad su i tehnoloski u velikom zaostatku iza Kine,a o pos poslovanju da se i ne spominje.Jedino sto preostaje su nekakve sankcije sto ih dodatno potkopava.Zatim oruzane sukobe sa Kinom I saveznicima sto ih void u bankrot ili smak sveta.

(četvrtak, 16. maj 2019, 22:13) - anonymous [neregistrovani]

Protekcionizam na americki nacin

Americke telekomunikacione kompanije nisu u stanju pratiti visokotehnoloski razvoj Huawej-a i onda ih proglasavaju za nacionalnu opasnost.I to je tacno,kad malo bolje razmislimo kineski proizvodjaci celika,aluminijuma i evo sada telekomunikacije i jesu opasnost na svjetskom trzistu za kompanije SAD,a onda iz toga proizilazi da im Kinezi preuzimaju trziste i pare sto umanjuje priliv novca i ukupnu moc SAD u svakom obliku pa i u vojnom. Dakle,Ameri su s pravom zabrinuti jer su sve manje konkurentni ruskom oruzju i kineskoj ekonomiji,a htjeli bi da vladaju svijetom.