Kako kandidati za Junkerovog naslednika vide budućnost Evrope

Šest kandidata za mesto predsednika budućeg saziva Evropske komisije tokom debate u Briselu predstavili su građanima Evrope prioritete svoje politike.

Prvi je govorio kandidat Evropske levice Niko Kue, belgijski sindikalac, poreklom iz Španije koji je pozvao na veću solidarnost i promenu "pravca Evrope".

"Evropski lideri mnogo pričaju, ali ne bave se suštinom problema. Treba nam Evropa koja će se uhvatiti u koštac sa problemima", poručio je Kue.

Kandidatkinja Zelenih, nemačka poslanica u Evropskom parlamentu Ska Keler, koja je i na izborima 2014. godine bila u trci za poziciju predsednika Evropske komisije, založila se za EU koja štiti zajedničku planetu, za socijalnu Evropu, poštovanje jednakosti žena, poštovanje manjina i zaštitu ljudskih prava.

"Ima nade za bolju budućnost, ali za to nam je potrebna hrabrost i promena", istakla je Kelerova.

Češki poslanik u Evropskom parlamentu Jan Zahradil, predstavnik Evropskih reformista, najavio je da će radi na stvaranju "fleksibilne i decentralizovane" Evrope i da će se, ako bude izabran na mesto predsednika Evropske komisije, zalagati za Komisiju koja "jednako poštuje sve zemlje članice, radi sa njima, a ne drži im lekcije".

"Potrebna nam je EU koja radi manje, ali bolje i potreban nam je balans između evropskog i nacionalnog nivoa", poručio je Zahradil.

Danaska političarka Maragaret Vestager koja u odlazećoj Evropskoj komisiji obavlja posao komesara za tržišnu konkurentnost, kao prioritet svoje politike navela je ravnopravnost žena u EU i Evropskoj komisiji, borbu protiv klimatskih promena kao i zalaganje za razvoj novih tehnologija i poštovanje vladavine prava u svakodnevnom životu građana EU.

Veber za Evropsku komisiju "novog početka i nove ere"

Vodeći kandidat Evropske narodne partije i lider te najjače političke grupe u Evropskom paralmetu, Manfred Veber, kaže da se zalaže snažnu i demokratsku Evropu i za Evropsku komisiju koja će biti "blizu građana" i koja će se baviti "konkretnim problemima građana".

"Neka to bude Evropska komisija novog početka i nove ere", poručio je Veber.

Šesti kandidat za poziciju koju trenutno drži Žan Klod Junker, holandski političar i trenutni potpredsednik Evropske komisije, Frans Timermans, ispred evropskih socijaldemokrata kaže da veruje u jedinstvo Evrope i poziva na reforme u clju veće jednakost, vladavine prava kao i borbe protiv klimatskih promena i nasilja nad ženama.

"Za koga god da glasate, glasajte! Ne dajte svoj glas i budućnost drugome. Angažujte se!" poručio je Timermans.

Kandidati su tokom debate u Briselu govorili o različitim temama počev od migracija, nezaposlenosti mladih u Evropi, klimatskih promena preko poreske politike i konkurentnosti, međunarodne trgovine i uloge EU u svetu do pitanja populizma, demografskog jaza, relevantnosti institucija i Bregzita.

Tokom ove debate kandidati nisu pomenuli temu proširenja EU.

Očekuje se da Evropski parlament nakon evropskih izbora i inauguracije novog saziva 2. jula krene u izbor budućeg predsednika i komesara Evropske komisije koji bi trebalo da počnu sa radom u novembru.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво