Lavrov Pompeu: Dosta nepoverenja, vreme za zajednički rad

Postoje sumnje i predrasude, ali Rusija smatra da je vreme za novu matricu odnosa sa SAD, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u Sočiju na sastanku sa američkim kolegom Majkom Pompeom. Predsednik Tramp posvećen je poboljšanju odnosa dve zemlje, poručio je Pompeo.

Sergej Lavrov je rekao Majku Pompeu da je došlo vreme da Moskva i Vašington ostave po strani godine nepoverenja i pronađu način za zajednički konstruktivan rad.

"Vidimo da postoje sumnje i predrasude. To ometa i vašu i našu sigurnost, i izaziva zabrinutost širom sveta. Mislimo da je vreme da se izgradi nova i konstruktivnija matrica za naše odnose", istakao je Lavrov.

Majk Pompeo je napomenuo da je došao u Rusiju zato što je predsednik Tramp posvećen poboljšanju odnosa dve zemlje.

Postoje razlike i svaka zemlja će štititi sopstvene interese, ali nije predodređeno da dve zemlje budu protivnici po svim pitanjima, naglasio je Pompeo.

Istakao je da su borba protiv terorizma i širenja nuklearnog oružja dve oblasti u kojima bi Moskva i Vašington mogli da nađu zajednički jezik.

Potpuno suprotni stavovi o Venecueli

Pompeo je s ruskim domaćinima razmotrio čitav niz bilateralnih i međunarodnih pitanja - od sporazuma o neširenju nuklearnog naoružanja, situacije u Siriji Ukrajini i Iranu do krize u Venecueli – gde su dve strane na potpuno suprotnim stajalištima.

Lavrov je poručio da se Rusija zalaže za to da Venecuela sama odlučuje o svojoj sudbini.

"Vlada Venecuele je spremna za dijalog, što je potvrdio i predsednik Maduro. Složili smo se da nastavimo konsultacije o Siriji. Razgovarali smo i o situaciji u Iranu. Imamo različite stavove o iranskom nuklearnom programu, ali činjenica da nastavljamo razgovore daje nam nadu da se situacija može rešiti", rekao je Lavrov.

Ocenio je da su pretnje koje stižu od američke administracije i opozicionog lidera u Venecueli Huana Gvaida vladi venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura u suprotnosti sa vrednostima demokratije.

Rusija, dodao je šef ruske diplomatije, podržava dijalog i smatra da Venecuela sama treba da reši sva svoja sporna pitanja bez ultimatuma i preduslova pošto "demokratija ne bi trebalo da bude uspostavljena silom". 

"SAD će nastaviti da vrše pritisak na Iran"

Poseta Pompea dolazi u trenutku pojačanih tenzija u odnosima Irana i Amerike, koja gomila naoružanje u Persijskom zalivu.

SAD će nastaviti da vrše pritisak na Iran, dok ne bude prestao da zastrašuje susede, poručuje američki državni sekretar.

Sa druge strane, Lavrov se nada da su glasine da su SAD poslale 120 hiljada vojnika na Bliski istok neosnovane, s obzirom na to da je u regionu već ima dosta različitih konflikata, prenosi Tas.

Dodao je da će Rusija, Kina i evropske zemlje koje učestvuju u zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o iranskom nuklearnom programu održavati kontakte sa SAD kako bi situacija bila rešena.

"Rusija veruje da je moguće postići sporazum sa SAD o produžetku Novog dogovora o smanjenju strateškog naoružanja", naglasio je Lavrov i dodao da Moskva polazi od pretpostavke da se može doći do sporazuma u okviru bilateralne savetodavne komisije.

Istovremeno, predsednik Tramp demantovao je pisanje Njujork tajmsa da Bela kuća planira slanje 120 hiljada američkih vojnika na Bliski istok, ako ih Iran napadne ili ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja.

Pompeo je sa Lavrovim razgovarao u ruskom crnomorskom odmaralištu u Sočiju, a potom se sastao i sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Današnji susret je prvi kontakt Moskve i Vašingtona na visokom nivou otkako je specijalni savetnik Robert Miler podneo izveštaj o ulozi Rusije tokom američkih predsedničkih izbora.

Veze između dve zemlje su narušene optužbama da je Rusija pokušala da utiče rezultate predsedničkih izbora, kao i zbog razlika u stavovima po pitanjima Venecuele, Irana, Sirije i Ukrajine, navodi Rojters.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво