Novinari Rojtersa na slobodi nakon 500 dana

Nakon više od 500 dana u zatvoru u Mjanmaru zbog kršenja Zakona o službenoj tajni, dva novinara "Rojtersa" puštena su na slobodu.

Reporteri Va Lone (33) i Kjau Sou O (29) osuđeni su u septembru, u Mjanmaru, na sedam godina zatvora u slučaju koji je podstakao pitanja o napretku te zemlje prema demokratiji i izazvao uznemiravanje diplomata i zagovornika ljudskih prava.

Novinari su oslobođeni amnestijom predsednika Vin Minta, koji je prošlog meseca pomilovao hiljade drugih zatvorenika u masovnim amnestijama.

U Mjanmaru je uobičajeno da vlasti oslobađaju zatvorenike širom zemlje u vreme tradicionalne Nove godine, koja je počela 17. aprila.

Rojters je istakao da dvojica novinara nisu počinila nikakav zločin, i pozvao na njihovo oslobađanje.

Iz zatvora Inseind, Va Lone je izašao sa osmehom i podignutim palcem, zahvalivši se svima za međunarodne napore za njihovu slobodu.

"Srećan sam i uzbuđen što vidim porodicu i kolege. Jedva čekam da odem u moju redakciju", rekao je Va Lone.

Kjau Sou O je nasmejan mahao novinarima.

Pre njihovog hapšenja, u decembru 2017. godine, radili su na istrazi ubistva 10 muškaraca i dečaka Rohindža muslimana od strane snaga bezbednosti i budističkih civila u zapadnoj državi Mjanmara, Rakajn, tokom vojnih akcija koje su počele u avgustu 2017. godine.

Usled operacije više od 730.000 Rohindža pobeglo je u Bangladeš, prema procenama UN.

Izveštaj koji su dvojica novinara napisala, sa svedočenjima počinilaca, svedoka i porodica žrtava, dobio je Pulicerovu nagradu za međunarodno izveštavanje u maju.

Reakcije na oslobađanje novinara 

Glavni i odgovorni urednik Rojtersa Stefen J. Adler pozdravio je vest.

"Izuzetno smo zadovoljni što je Mjanmar objavio naše hrabre reportere, Va Lonea i Kav Soe Oa. Od njihovog hapšenja pre 511 dana, oni su postali simboli slobode medija širom sveta. Pozdravljamo njihov povratak", rekao je Adler.

Generalni sekretar UN Antonio Guteres oduševljen je njihovim puštanjem na slobodu.

Ujedinjene nacije u Mjanmaru ovaj postupak vide kao znak vladine posvećenosti tranzicije ka demokratiji.

Američka ambasada takođe je izrazila zadovoljsto što su se dvojica novinara vratila svojim porodicama.

Vrhovni sud Mjanmara odbacio je konačan apel novinara u aprilu.

Oni su podneli peticije pred Vrhovnim sudom zemlje, navodeći dokaze o istrazi i dokaze o zločinu, nakon što je Viši sud u Jangonu odbio njihovu raniju žalbu u januaru.

Supruge novinara su u aprilu napisale pismo vladi u kojem se zalažu za pomilovanje, međutim, dobile su odgovore da su njihovi muževi učinili lošu stvar.

Novinare Rojtersa iz zatvora dočekali su predstavnici Rojtersa i lord Ara Darzija, britanski stručnjak za zdravstvenu zaštitu koji je služio kao član savetodavne grupe u Mjanmarskoj vladi i savetnik za reforme u državi Rakhine.

"Ovaj ishod pokazuje da dijalog funkcioniše, čak i u najtežim okolnostima", rekao je Darzi.

Razgovori o pomilovanju za Va Lonea i Kav Soe Oa uključivali su vladu Mjanmara, Rojters, Ujedinjene nacije i predstavnike drugih vlada, navodi Darzi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
27° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара