Obama demantuje povezanost sa aferom “Blagojević”

Barak Obama demantovao optužbe da je njegov tim bio umešan u skandal sa navodnim postupcima Guvernera države Ilinois, navodi se u izveštaju Vašingtona.

Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama demantovao je optužbe da su ljudi iz njegovog tima bili direktno umešani u skandal koji je izbio u Obaminoj matičnoj državi Ilinoisu, zbog navodnih postupaka tamošnjeg guvernera Roda Blagojevića, navodi se u internom izveštaju Vašingtona.

U izveštaju se zaključuje da nije bilo nikakvih neprikladnih razgovora sa guvernerom Blagojevićem.

Tvrdi se, naime, da je Blagojević pokušao da stekne imovinsku korist tokom pregovora o popuni upražnjeog mesta Obame u američkom Senatu koje je, kako su preneli mediji, navodno hteo da ustupi za dobro plaćeni posao u nekoj neprofitnoj organizaciji ili organizaciji povezanoj sa sindikatima.

Izveštaj ukazuje da je šef kabineta budućeg šefa Bele kuće, Ram Emanuel, u više navrata razgovarao sa jednim od saradnika Blagojevića, o tome ko bi mogao da zauzme upražnjeno senatsko mesto Obame i ukazuje se da je o tom pitanju bilo reči između Obame i Emanuela.

Obama je od budućeg pravnog savetnika Bele kuće Grega Krejga zatražio da ispita navedene optužbe.

Krejg je posle razgovora sa Obamom, Emanuelom i ostalim akterima zaključio da tokom razgovora koji su vođeni niko iz tima Blagojevića nije pokušao da od Emanuela ili nekog drugog člana Obaminog tima izvuče ličnu korist za guvernera Ilinoisa.

Budući potpredsednik SAD-a, Džo Bajden, je nešto ranije izjavio da nije bilo neprimerenih kontakata, dok Blagojević sve vreme negira da je učinio bilo šta nedozvoljeno.

Reagovanje Roda Blagojevića

Guverner američke savezne države Ilinois Rod Blagojević izjavio je da nije učinio ništa loše i da neće podneti ostavku zbog optužbi da je pokušao da proda mesto senatora koje je ostalo upražnjeno posle izbora Baraka Obame za predsednika SAD.

"Nisam kriv po pitanju bilo kakvih kriminalnih radnji. Nameravam da ostanem na ovoj funkciji. Boriću se, boriti, boriti", naglasio je Blagojević.

Blagojević je, pošto je položio kauciju, pušten na slobodu, a preko svog advokata negirao je bilo kakvu zloupotrebu položaja, ne pokazavši da ima nameru da napusti mesto koje mu donosi 177 hiljada dolara godišnje.

Predstavnički dom države Ilinois odobrio je započinjanje istražnih radnji koje bi mogle da dovedu do smene guvernera Blagojevića, zbog optužbi za korupciju i zloupotrebu službenog položaja.

Ukoliko bi optužbe bile potvrđene, guverner bi u tom slučaju morao da podnese ostavku.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво