Boing priznao da je znao za problem na avionu "737-maks"

Kompanija "Boing" duže od godinu dana nije obavestila američka regulatorna tela da je nenamerno napravljen alarm koji obaveštava pilote o neusklađenosti podataka o letu na avionima tipa "737-maks" i da je taj alarm ugrađivan kao dodatna, a ne standardna oprema. Američki avio-gigant je, međutim, insistirao na tome da nedostatak prikaza nije predstavljao dodatni sigurnosni rizik, prenosi Rojters.

Američki proizvođač aviona nedeljama pokušava da otkloni navode da je avio-kompanije terao da plate za dodatnu sigurnosnu opremu, nakon što se pokazalo da je alarm dizajniran da pokaže odstupanja u očitavanju uglova napada aviona sa dva senzora ugrađivan kao dodatni paket opreme na modelu "737-maks", prenosi Rojters.

Sumnja se da su pogrešni podaci sa senzora odgovornog za merenje ugla pod kojim krilo preseca vazduh, poznatijeg kao "ugao napada", pokrenuli deo softvera koji je gurnuo nos aviona nadole u dva poslednja pada tog tipa aviona.

"Boing" je saopštio da je samo u jednom slučaju otkrio da je takozvani "AOA alarm" isporučen u paketu dodatne, a ne standardne opreme, kao što je nameravao da isporuči, i dodao da podaci sa tog alarma nisu bili kritični u pogledu sigurnosti.

Zvaničnik Savezne uprave za avijaciju rekao je Rojtersu da je "Boing" čekao 13 meseci pre nego što je o tome obavestio tu američku agenciju.

Budući da je isporučivan kao dodatni paket opreme, "AOA alarm" je tretiran kao poseban indikator koji prikazuje sirove podatke, a koji piloti na komercijalnim letovima veoma retko koriste, jer su godinama bili dodatak.

"Ni indikator ugla napada, ni 'AOA alarm' nisu neophodni za bezbedan let. Oni pružaju samo dodatne informacije i nikada nisu razmatrani kao sigurnosni elementi na komercijalnim letovima", saopštio je "Boing".

Savezna uprava za avijaciju je podržala tu "Boingovu" procenu, ali je kritikovala kompaniju zbog usporenosti u otkrivanju problema.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво