SAD upozoravaju na rizik od kineskih podmornica na Arktiku

Produbljivanje kineskih aktivnosti u arktičkom regionu može dovesti do pojačanog vojnog prisustva, uključujući i raspoređivanje podmornica kao sredstva odvraćanja od nuklearnog napada, navodi se u izveštaju Pentagona koji je objavljen u četvrtak.

Procena je uključena u godišnji izveštaj vojske SAD Kongresu o kineskim oružanim snagama i predstavlja odgovor na objavu zvanične politike Pekinga o Arktiku iz juna.

U tom dokumentu, Kina je iznela planove za razvoj putanja brodova kako bi formirali "Polarni put svile".

Kina je, uprkos tome što nije arktička država, sve aktivnija u polarnom regionu i postala je posmatrač Arktičkog saveta 2013. godine. To je izazvalo zabrinutost u arktičkim država o dugoročnim strateškim ciljevima Pekinga, uključujući moguće vojne operacije.

Američki državni sekretar Majk Pompeo prisustvovaće sastanku osamnaestog Arktičkog saveta u Rovaniemiju u Finskoj koji počinje u ponedeljak.

Izveštaj Pentagona ukazuje da je Danska izrazila zabrinutost o interesovanju Kine za Grenland, koji je uključen u predloge za uspostavljanje istraživačkih i satelitskih stanica, renoviranje aerodroma i proširenje rudarstva.

U izveštaju se navodi i da je kineska vojska kao prioritet istakla modernizaciju svoje podmorske flote.

Kineska mornarica ima četiri podmornice sa balističkim raketama na nuklearni pogon, šest nuklearnih podmornica i 50 podmornica na konvencionalni pogon.

"Brzina rasta podmorske sile je usporena i verovatno će broj podmornica narasti do 65 ili 70 do 2020. godine", predviđa se u izveštaju.

Navodi se i da je Kina izgradila šest podmornica klase Jin — četiri operativne i dve u izgradnji u brodogradilištu Huludao.

U izveštaju iz januara, Pentagonova obaveštajna služba saopštila je da bi kineskoj mornarici bilo potrebno najmanje pet podmornica klase Jin da održe kontinuirano nuklearno zastrašivanje na moru.

broj komentara 2 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 21:31) - Воронцов [neregistrovani]

Када Кина не би била наоружана ?

Америка би их стално провоцирала и понижавала. Овако ипак морају бити углавном на одстојању и нетрпељивост најчешће изражавати у пропаганди.

(petak, 03. maj 2019, 15:07) - anonymous [neregistrovani]

Zabrinutost

Jadni Ameri, ni krivi ni duzni a drugi im samo prave probleme.