Satelitski snimci dokaz kineske nuklearne moći

Britanska agencija "Rojters" imala je uvid u satelitske snimke koji pokazuju da je Kina napravila pomak u svom nastojanju da se suprotstavi Americi i Rusiji kao nuklearnim silama.

Na satelitskim snimcima baze na jugu Kine vide se podmornice sa balističkim raketama na nuklearni pogon.

Uočeni su i specijalizovani ratni brodovi i avioni koji su opremljeni da štite podmornice kao i objekti u bazi za koje se čini da su izgrađeni za skladištenje i utovar balističkih raketa, prenosi Rojters.

Na spornim ostrvima u Južnom kineksom moru primećene su antene koje se koriste u poteri za stranim podmornicama. Na čelo kineskih vojnih snaga na jugu zemlje postavljen je iskusan podmorničar. 

Sve to ukazuje na to da Kina ima flotu podmornica sa nuklearnim oružjem (podmornice koje mogu pokrenuti nuklearne napade), a koje redovno patroliraju, izjavili su Rojtersu redovni i penzionisani mornarički oficiri, diplomate i bezbednosni analitičari.

To označava proboj u kineskom nastojanju da se suprotstavi SAD i Rusiji kao nuklearnim silama, navodi Rojters.

Dodaje da se nakon šest decenija borbe za savladavanje kompleksnih i izazovnih podmorskih vojnih tehnologija, Kina pridružila Sjedinjenim Državama, Rusiji, Ujedinjenom Kraljevstvu i Francuskoj u podmorničkom klubu za nuklearne balističke rakete.

Ipak, Kina daleko zaostaje za Sjedinjenim Državama i Rusijom u ukupnoj nuklearnoj snazi.

Stokholmski međunarodni institut za istraživanje mira procenjuje da Kina ima ukupno 280 nuklearnih bojevih glava. Sjedinjene Države imaju 1.750 raspoređenih bojevih glava, a Rusija 1.600, navodi se u izveštaju Instituta za 2018. godinu, i dodaju da te dve zemlje imaju i određen broj bojevih glava koje drže u zalihama.  

Pentagon je u svom najnovijem godišnjem izveštaju o kineskoj vojsci, objavljenom u avgustu, naveo da Peking sada ima "kredibilan" i "održiv", "zastrašujući" morski nuklearni centar.

"Podmornice klase Jin daće Kini važnu stratešku sposobnost kojoj se mora suprotstaviti", rekao je admiral Hari Haris, tadašnji šef američke Komande Pacifika, komitetu Kongresa prošle godine. 

Iako priznaje da je Kina značajno poboljšala svoje nuklearno odvraćanje, Pentagon nije uveren da kineske podmornice još uvijek sprovode 24-satne patrole.

U izveštaju iz januara, Pentagonova Obaveštajna agencija za odbranu navela je da bi kineska mornarica trebala imati najmanje pet podmornica klase Jin kako bi održavale kontinuirano nuklearno zastrašivanje na moru. Kina sada ima četiri.

Prema podacima Pentagona, svaka od četiri podmornice klase Jin u Kini je naoružana sa do 12 balističkih raketa koje mogu nositi nuklearnu glavu sa procenjenim dometom od 7.200 kilometara, prenosi Rojters.

Analitičari u vašingtonskom Centru za strateške i međunarodne studije procenjuju da bi ti projektili mogli leteti najmanje 8.000 kilometara. 

SAD smatraju da Kina ima do 100 nuklearnih projektila na kopnu.

broj komentara 7 pošalji komentar
(petak, 03. maj 2019, 10:05) - anonymous [neregistrovani]

Pogled u pogresnom pravcu.

Nase oci su uprte u pravcu Rusa i Amerikanaca, a ustvari iza brda ne znamo sta se valja...

(petak, 03. maj 2019, 08:18) - anonymous [neregistrovani]

Re: kako sada stoje stvari u medjunarodnim odnosima

Da, da se malo zastite od USA, a i da imaju zaledjinu u ekonomskim pregovorima (pogotovo u regionu), kada budu za jedno 10-15 godina postali malo alaviji i bahatiji i budu poceli da se ponasaju kao prava velika sila (citaj- onako kako se ponasaju Amerikanci i Rusi sve vise). Ima toga malo vise ipak. Amerikanci nisu ludi da napadaju Kinu, s obzirom na to koliko su upuceni trzisno na tu istu Kinu. Niko normalan nece napadati drzavu koja mu/joj/im kupuje toliku kolicinu robe (a to ide u oba pravca u ovom slucaju). Tako da- pre svega sirenje ekonomije, malo konsolidacija unutrasnjih prilika, pa tek onda odbrana. Politikoloski pozdrav.

(četvrtak, 02. maj 2019, 23:35) - HAHAHAH [neregistrovani]

@Moc

Kina zmaj od papira? Odavno ne procitah bolji vic. Idite objasnite generalima u Pentagonu, koji kukaju o rastucoj vojnoj moci Kine, da je Kina samo zmaj od papira...Mozda ih umirite malo!

(četvrtak, 02. maj 2019, 22:48) - dr Bruka [neregistrovani]

moc

Kopija je kopija a original original,tako da je zmaj od papira ipak papir.

(četvrtak, 02. maj 2019, 22:10) - anonymous [neregistrovani]

Sunce nad rekom Sangan

Srbija pozdravlja svaki uspeh prijateljskog naroda Kine.
Srbija se raduje jacanju kineske ratne flote i poorske moci.
Pomoc kineskog naroda je nemerljiva !!!

(četvrtak, 02. maj 2019, 21:09) - Čika Dragan [neregistrovani]

Nerazumna očekivanja

Američki režiser Oliver Stone u svojoj knjizi "The Untold Histori of the US" tvrdi da je većina naučnika koja je učestvovala u razvoju atomske bombe bačene na Hirošimu savetovala Predsedniku da nipošto ne koristi nuklearno naoružanje kao sredstvo zastrašivanja i ucenjivanja Sovjetskog Saveza, jer im je bilo jasno da je samo pitanje vremena kada će sovjeti razviti sopstveno nuklearno naoružanje. Truman i naredni predsednik ih nisu poslušali. I sad bi da pravo posedovanja nuklearnog oružja zadrže samo za sebe. Vrlo nerazumna očekivanja!

(četvrtak, 02. maj 2019, 20:52) - Воронцов [neregistrovani]

Како сада стоје ствари у међународним односима

Кина се наоружава првенствено у сврху превентивне заштите од САД А хоће и колико год је то могуће да следи друге у војној моћи.