Pompeo: SAD spremne za vojnu intervenciju u Venecueli

Američki državni sekretar Majk Pompeo izjavio je da su SAD spremne da preduzmu vojnu intervenciju kako bi zaustavile aktuelne nerede u Venecueli. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao Pompeu u telefonskom razgovoru da SAD krše međunarodno pravo mešajući se u unutrašnja pitanja u Venecueli.

Dan nakon velikih protesta u Karakacu Majk Pompeo kaže da je vojna akcija u Venecueli moguća.

"Ukoliko se to traži, SAD će to učiniti", rekao je Pompeo za Foks biznis, prenosi Rojters.

Ipak, dodao je da su SAD pre za mirnu tranziciju moći u Venecueli nego za vojnu akciju.

Sa druge strane, predsedavajući združenog generalšataba SAD Džozef Danford rekao je tokom slušanja u Kongresu da je američka vojska fokusirana na prikupljanje obaveštajnih podataka o situaciji u Venecueli i da je spremna da odgovori ako predsednik Donald Tramp "zatraži više".

"Situacija je još nejasna iz našeg ugla kada je reč o (Nikolasu) Maduru i (Huanu) Gvaidu", naveo je Danford.

Danford nije precizirao šta bi to vojska SAD mogla da uradi više u Venecueli.

Venecuelanski opozicioni lider i samoproglašeni predsednik Huan Gvaido nalazi se na nepoznatoj lokaciji. Juče je ispred vojne baze u Karakasu pozvao na proteste i podršku snaga bezbednosti. U sukobima policije sa demonstrantima na ulicama Karakasa je povređeno više od 70 ljudi.

Predsednik Maduro je u televizijskom obraćanju opisao Gvaidove pristalice kao "malu grupu" čiji plan da izvrše državni udar propao.

Moskva i Ankara su juče osudile poziv Huana Gvaida na puč, a američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da situacija u Venecueli nije puč, ali da Gvaido, kao legitimni predsednik, pokušava da preuzme kontrolu.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи