Evroazija bez barijera, sumnja u kineske dobre namere

U Pekingu je zvanično počeo trodnevni samit "Pojas i put", na kojem učestvuje 38 šefova država i vlada i predstavnici 124 zemlje. Iako je najavljeno učešće i evropskih lidera, oni se nisu pojavili, ali su na Forum poslali svoje delegacije. Kina je pozvala na tešnju saradnju svih zemalja sveta i obećala dodatno otvaranje svog tržišta.

Trodnevni forum na temu "Zajednička izgradnja Pojasa i puta, stvaranje bolje budućnosti", okuplja šefove država i vlada 37 zemalja, generalnog sekretara UN, direktorku MMF-a i oko 5.000 predstavnika raznih organizacija.

U Peking su 124 zemlje poslale svoje delegacije, što je gotovo dvostruko više nego na prošlom forumu pre dve godine. Događaj je otvorio domaćin i idejni tvorac "Pojasa i puta", kineski predsednik Si Đinping.

"Moramo da radimo na globalnom partnerstvu, da bismo postigli zajednički razvoj i prosperitet. Kina će nastaviti da radi sa svima ostalima na izgradnji mreže koja nas sve povezuje ekonomskim koridorima poput evroazijskih puteva i železničke pruge Evropa-Azija, a takođe i informatičkim auto-putevima, lukama i raznim cevovodima", poručio je Si.

Sumnja u kineske dobre namere, Si najavljuje otvaranje tržišta

"Pojas i put" je inicijativa koju je Si 2013. godine izneo kao predlog međunarodne ekonomske saradnje, otvaranja tržišta i stvaranja evroazijskog ekonomskog prostranstva.

Zato je i ovoga puta, posebno onima koji sumnjaju u dobre namere Kine, poručio da će se njegova zemlja dodatno otvoriti za strane proizvode.

"Smanjićemo carine i ukloniti sve trgovinske barijere. Neprestano ćemo otvarati tržište za kvalitetne proizvode iz celog sveta. Kina ne traži da ima trgovinski suficit u trgovini sa drugim zemljama. Želimo konkurentnije poljoprivredne i industrijske proizvode i usluge da bismo podržali uravnoteženu trgovinu", rekao je Si.

Učesnici foruma pozdravili su najavljene programe razmene talenata i saradnju u oblasti bezbednosti i borbe protiv kriminala i korupcije.

Putin: Evroazija kao uzor pozitivne politike

Predsednik Rusije Vladimir Putin ponovio je ono što je, kaže, mnogo puta rekao. "Loši odnosi između zemalja podstiču terorizam, ekstremizam, ilegalne migracije, oživljavaju stare i izazivaju nove sukobe", istakao je Putin.

Duboko je uveren da Evroazija može da postane uzor za stvaranje smislene i pozitivne politike, kojom će se prevazići gorući svetski problemi.

U proteklih šest godina, vrednost trgovine Kine sa zemljama duž "Pojasa i puta" premašila je šest biliona dolara, a investicije su više od 80 milijardi dolara. Stvoreno je oko 300 hiljada radnih mesta u relevantnim projektima.

Učesnici skupa diskutuju o visokokvalitetnom razvoju, unapređenju povezivanja i komunikacija i pronalaženju novih motora za rast, a na marginama su potpisane desetine sporazuma o novim ili postojećim projektima u okviru "Pojasa i puta".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи