I Nemci žele novim kineskim "Putem svile"

Od otvorenog kritičara i protivnika pristupanja zemalja Evropske unije inicijativi “Jedan pojas, jedan put“, Nemačka je od pre mesec dana postala zagovornik učešća u ovom ambicioznom kineskom projektu infrasatrukturnog povezivanja Evrope i Azije. Na forumu u Pekingu nemački ministar ekonomije Peter Altmajer je, po prvi put, jasno rekao da vodeće članice EU žele da potpišu memorandum o sporazumevanju sa Kinom o ovom projektu, ali ne kao pojedinačne države već kao jedna grupa.

Nemačka, Francuske i još neke ključne ekonomske sile unutar EU insistiraju da Kina mora prvo da poboljša pristup i fer konkurenciju za strane kompanije koje posluju na kineskom tržištu.

Iako se Italija, kao zasad jedina članica G-7 i jedna od najvećih evropskih ekonomija, bez ikakvih uslova već priključila ovom kineskom projektu, Altmajer ističe da su Nemačka, Francuska, Španija i Ujedinjeno Kraljevstvo na Forumu u Pekingu pokazali da je EU "u velikoj većini" ujedinjena u stavu da "mi možemo da sprovedemo naše stavove samo zajednički".

"U velikim državama EU mi smo se dogovorili da nećemo da potpisujemo nikakve bilateralne memorandume već da napravimo neophodne dogovore između šireg evropskog ekonomskog prostora i ekonomskog prostora velike Kine", rekao je Altmajer u Pekingu.

Nemački ministar ekonomije je istakao da je ohrabren obećanjem kineskog predsednika Si Đinpinga da će se zalagati za slobodnu trgovinu, multilateralizam i održivost kao dela "Jednog pojasa, jednog puta".

"Ovo obećanje ćemo shvatiti ozbiljno i predložićemo kako da se ovi ciljevi postignu kako u Aziji, tako i u Evropi", rekao je Altmajer, dodajući da je Kina ujedno i partner i konkurent te da EU mora da odredi svoje interese. "A za to nam je neophodna industrijska strategija. Za to nam je neophodna naša strategija povezivanja".

Ublažen stav 

Nemačka je dugo bila sumnjičava prema ovom projektu, ali pod pritiskom nemačkih privrednika nemačka kancelarka Angela Merkel je pre mesec dana prilikom susreta sa kineskim i francuskim predsednikom u Parizu ublažila stav.

"Mislim da je projekat 'Puta svile' veoma važan. Mi, Evropljani, želimo da imamo aktivnu ulogu i da učestvujemo u tom projektu. To bi trebalo da dovede do određenog reciprociteta", istakla je Merkelova.

Kada pominje reciprocitet, kancelarka misli, pre svega, na to što veliki evropski koncerni ne mogu tek tako da investiraju u Kini i da im je često omogućeno da otvaraju proizvodne pogone u Kini samo ako to rade u saradnji sa određenim kineskim državnim kompanijama. Ovakvom saradnjom, smatraju, onemogućava im se da maksimalizuju profit, pri čemu dolaze u rizik da njihova tehnologije bude iskopirana.

Zahtev za otvorenijim kineskim tržištem u izjavi za nemačku novinsku agenciju DPA ponovio je i prvi čovek Federacije nemačke industrije Joahim Lang.

"Sa stanovišta nemačke industrije, Novi put svile ne može biti jednosmerna ulica", istakao je Land", ističući da Kina mora da dopusti veću međunarodnu saradnju te da projekat mora biti transparentan i otvoren za sve.

"Nemačke kompanije žele dati doprinos, pod pretpostavkom da se pri dodeli projekata i njihovoj realizaciji poštuju međunarodna pravila i standardi, kao i da je finansiranje održivo i u skladu s međunarodno priznatim pravilima".

Protekcionizam u najavi 

I dok Altmajer u Pekingu zamera Kinezima da im je tržište previše zatvoreno, uporedo on u Nemačkoj promoviše dokument pod nazivom "Nacionalna industrijska strategiju 2030" u kojem ne manjka protekcionističkih mera i uplitanja države u ekonomska kretanja.

Štaviše, mnogi u Nemačkoj su ga kritikovali da u ovom dokumentu predlaže zapravo "kineske" mere koje priliče centralno dirigovanim ekonomijama, a ne državama koje slave slobodno tržište i zdravu konkurenciju.

Altmajer je planom kako da poveća industrijski proizvodnju, između ostalog, predvideo to da nemačka vlada poveća finansijsku podršku za inovacije i to u devet ključnih nemačkih industrijskih sektora, potom da u "izuzetnim situacijama" sprečava da ključne tehnološke kompanije budu prodate strancima, pre svega onima van EU, te da za te kupovine oformi specijalni investicioni fond.

Predviđeno je i da se promene propisi o monopolima kako bi se omogućilo spajanje firmi onda kada bi spravljenje veće firme značilo njenu konkurentnu prednost na svetskom nivou.

Altmajer govori i o potrebi da se naprave korporacije, koje će biti "nacionalni i evropski šampioni" i koje će omogućiti takmičenje sa Kinom i Amerikom.

Nemački ministar ne krije da ga je veliki uticaj na to da predloži ove mere imalo to što je 2016. jedna kineska kompanija kupila "Kuku", ponos Nemačke u proizvodnji robota za industrijsku proizvodnju.

Zbog svega ovoga, stručnjaci predviđaju nimalo lako pregovore između EU i Kine u kojem će ulogi imati i činjenica da se SAD protive ovakvoj saradnji sa Kinom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво