Putin: Želimo saradnju, sporazum sa Srbijom u završnoj fazi

Na ceremoniji otvaranja Foruma "Pojas i put" u Pekingu, predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je ideja predsednika Kine Sija Đinpinga za povezivanje ove inicijative s drugim međunarodnim intergracijama u potpunosti u skladu sa planovima Evroazijske ekonomske unije, prenosi Tas.

Putin je poručio da ova unija, u kojoj su Rusiji partneri Jermenija, Belorusija, Kazahstan i Kirgistan, teži široj saradnji sa svim zainteresovanim zemljama i inicijativama za udruživanje, pre svega s Kinom.

Podsetio je da će ugovor Evroazijske ekonomske unije (EAEU)o trgovinsko-ekonomskoj saradnji s tom državom stupiti na snagu narednih meseci.

Ruski predsednik je kazao da EAEU planira da liberalizuje ekonomske veze i s drugim partnerima.

"Već smo potpisali sporazume o slobodnoj trgovini s Vijetnamom, kao i privremeni sporazum s Iranom koji vodi uspostavljanju slobodne trgovinske zone. Slični dokumenti sa Singapurom i Srbijom u završnoj su fazi izrade", rekao je Putin.

U "Pojasu i putu" nulta tolerancija za korupciju

Kina želi otvorenu, zelenu i čistu saradnju s "nultom tolerancijom za korupciju" unutar inicijative "Pojas i put", poručio je predsednik Kine Si Đinping na otvaranju foruma posvećenog ovoj inicijativi, kome prisustvuje više desetina svetskih lidera, uključujući i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Si je poručio da inicijativa nije "ekskluzivan klub" i da promoviše "zajednički razvoj i prosperitet", što potvrđuje i činjenica da su je pozdravile zemlje od Azije preko Afrike do Bliskog istoka i Evrope kao inicijativu za jačanje trgovine, izgradnju puteva, luka i drugih infrastrukturnih projekata.

Prema njegovim rečima, Kina je izdala smernice kojima se procenjuje rizik zemalja koje pozajmljuju kineska sredstva. Kinesko Ministarstvo finansija ističe da se smernice o održivosti duga zasnivaju na standardima Međunarodnog monetarnog fonda i drugih međunarodnih insitucija.

Si rekao i da Peking želi da proširi opseg inicijative, time što pojačava saradnju u oblastima zdravstva, vodnih zaliha, poljoprivrede i tehnologije, a obećao je i stipendije za studente zemalja koje pripadaju inicijativi "Pojas i put".

Zbog "Pojasa i puta" došlo je i do političkih tenzija sa SAD, Rusijom, Japanom i Indijom, navodi AP, dodajući da ove zemlje brinu da Peking pokušava da proširi svoj strateški uticaj.

 Kina neće devalvirati juan

Kineska vlada neće devalvirati juan na štetu drugih država, izjavio je predsednik Kine.

"Kina se neće koristiti praksom devalvacije juana kako bi svoje susede dovela u loš položaj", rekao je Si na ceremoniji otvaranja foruma posvećenog inicijativi "Pojas i put".

Prema njegovim rečima, Kina će nastaviti da optimalizuje mehanizam koji će određivati kurs juana, kako bi tržište imalo odlučujuću ulogu u raspodeli resursa, prenosi Tas.

U Pekingu se trenutno održava drugi forum posvećen inicijativi "Pojas i put", koji traje do 27. aprila.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво