Obraćanje Makrona koje su svi čekali

U Parizu je francuski predsednik Emanuel Makron održao prvu veliku konferenciju za novinare od kada je 2017. godine postao šef države. Makron je tako odgovorio na antivladine proteste pokreta "Žuti prsluci" koji traju gotovo šest meseci. Obećao je znatno manje poreze na zarade, pre svega radnika, ali je dodao i da Francuzi moraju više i duže da rade.

I troškovi vlade će biti manji, dodao je francuski predsednik koji želi da Francuzi budu uključeniji u demokratske procese i da se o nekim pitanjima lakše organizuje referendum, nego do sada. Insistirao je da se mora vratiti javni red u zemlji.

Založio se za decentralizaciju vlasti u roku od godinu dana i tako se udaljio od istorijskog, centrističkog metoda po kome se sve odlučuje u Parizu. Škole i bolnice ubuduće neće moći da se zatvaraju bez odobrenja lokalnih vlasti. 

"Pre svega, postoji duboko osećanje nepravde u društvu, u pogledu poreza, teritorijalnih ingerencija, socijalna nepravda i mi moramo na to da odgovorimo. Osim toga mnogo Francuza oseća da ih institucije ne uvažavaju zbog načina na koji vlast donosi odluke i kako radi. Evidentan je i nedostatak poverenja prema elitama. Zbog toga ja i svi zvaničnici koji su izabrani imamo odgovornost, ali je teško graditi nešto uz nedostatak poverenja prema donosiocima odluka u društvu", rekao je Makron.

Njegovi oponenti nisu zadovoljni i obećavaju da će se demonstracije "Žutih prsluka" nastaviti. 

"Pokret Žuti prsluci će nastaviti da postoji jer večerašnji Makronov govor nije doneo ništa konkretno, odgovore na zahteve 'Žutih prsluka', što znači da građani neće osetiti nikakvu promenu u novčanicima narednog meseca. Makron je samo ponovio delove svog predsedničkog programa. Osim toga za nas iz 'Žutih prsluka' nije bilo mesta u Velikoj nacionalnoj debati", rekao je jedan od demonstranata iz Dižona.

Njegov saborac kaže da je Makronov govor prazan i da samo doliva ulje na vatru.

"To jedino i radi. Nastavićemo naše akcije, sastancima i svim planiranim aktivnostima 'Žutih prsluka'. Mislim da će demonstracije prvog maja biti veoma nasilne, i masovne", smatra demonstrant.

broj komentara 3 pošalji komentar
(petak, 26. apr 2019, 12:55) - anonymous [neregistrovani]

Sledeci

Porosenko je sa istovetnom politikom prosao kako je prosao na izborima u Ukrajini. Makron je sledeci.

(petak, 26. apr 2019, 10:54) - Воронцов [neregistrovani]

По много чему Франсуска је изгледа постала неодговорна земља

Између осталог доказ неодговорности јесте и пожар у катедрали Нотр Дам.Протести незадовољног народа су свакако последица бројних друштвених неправди. Тог незадовољства народа неће се лако решити као што то политичари мисле.

(petak, 26. apr 2019, 10:48) - anonymous [neregistrovani]

Makronovo bla bla bla

Ma gde da bogati industrijalac da dade vise para radniku dobrovoljno. To nikad nije bilo, nit ce biti. Zuti prsluci nisu naivci da padaju na to izlaganje.