Putin i Kim prvi put oči u oči, Pjongjang traži bezbednosne garancije

Predsednici Rusije i Severne Koreje, Vladimir Putin i Kim Džong Un, sastali su se u Vladivostoku. Reč je o prvom susretu Kima i Putina.

Ruski predsednik je primio Kima u kampusu Univerziteta u Vladivostoku a samo uvodni deo sastanka bio je otvoren za medije.

Sastanak je trajao skoro dva sata iako je bilo predviđeno da traje 50 minuta.  

Putin je rekao da je sa Kimom razgovarao o situaciji na Korejskom poluostrvu i da su imali "značajnu diskusiju" kao i da su razmenili poglede o tome na koji način bi situacija mogla da se poboljša.

Ruski predsednik je rekao da je zadovoljan razgovorima sa Kimom i da su razmatrali i američke sankcije Severnoj Koreji. 

Istakao je da je potrebno napraviti korake kako bi se uspostavilo poverenje. Prema njegovim rečima, i Kim Džong Un želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva ali pre toga želi bezbednosne garancije.  

Kim je zatražio od Putina da informiše američke predstavnike o poziciji Severne Koreje a predsednik Rusije je naveo da će razgovarati o tome sa američkim i kineskim predstavnicima u Pekingu. 

Navodi da Rusija želi denuklearizaciju Korejskog poluostrva isto kao i SAD.  

Kim Džong Un je naveo da je razgovarano o načinima da se strateški promoviše stabilnost i zajednički upravlja situacijom.

Nakon sastanka dva lidera, usledio je sastanak delegacija dve države. 

Posle samit Putin putuje u Penikg na forum "Pojas i put" a Kim Džong Un će provesti još jedan dan u Vladivostoku. 

Dok je trajao samit, ojbavljena je smena Kim Jong Čola, čoveka koji je bio "desna ruka" severnokorejskog lidera i koji je vodio nuklearne pregovore sa Amerikancima.

"Kriv je za neuspeh samita Trampa i Kima u Hanoju, jer nije postignut nikakav sporazum" saopštio je južnokorejski zvaničnik.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво