UN: Smanjen broj civilnih žrtava u Avganistanu

U prva tri meseca 2019. godine ubijeno je ili ranjeno 1.773 civila u Avganistanu, uključujući i 582 slučaja ubistva ili ranjavanja dece, saopštila je Misija Ujedinjenih nacija u toj državi.

Kako se navodi, podaci govore o padu broja civilnih žrtava rata u odnosu na isti period prošle godine za 23 procenta. To je, takođe, najmanji broj civilnih žrtava rata u Avganistanu od 2013. godine.

Smanjenje broja civilnih žrtava rezultat je manjeg broja samoubilačkih bombaških napada, navodi se u sapštenju.

Misija UN u Avganistanu navodi da nije do kraja jasno da li su na smanjenje broja žrtava uticale sve mere koje su preduzele strane u sukobu kako bi zaštitile civile, ili je pre reč o stalnim pregovorima strana u konfliktu.

Kontinuirani napadi na civile i povećanje broja civilnih žrtava za koje nisu odgovorni bombaši-samoubice od strane antivladinih elemenata, kao i značajnih povećanja u civilnim žrtvama iz vazdušnih i operacija pretraživanja, dovelo je do ukupnog povećanja civilnih žrtava od strane vladinih snaga.

Ubistva civila koja su pripisana vladinim snagama prevazilaze one za koje su odgovorne antivladine snage u prvom kvartalu 2019. godine, navodi se u izveštaju Misije UN u Avganistanu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи