UN: Smanjen broj civilnih žrtava u Avganistanu

U prva tri meseca 2019. godine ubijeno je ili ranjeno 1.773 civila u Avganistanu, uključujući i 582 slučaja ubistva ili ranjavanja dece, saopštila je Misija Ujedinjenih nacija u toj državi.

Kako se navodi, podaci govore o padu broja civilnih žrtava rata u odnosu na isti period prošle godine za 23 procenta. To je, takođe, najmanji broj civilnih žrtava rata u Avganistanu od 2013. godine.

Smanjenje broja civilnih žrtava rezultat je manjeg broja samoubilačkih bombaških napada, navodi se u sapštenju.

Misija UN u Avganistanu navodi da nije do kraja jasno da li su na smanjenje broja žrtava uticale sve mere koje su preduzele strane u sukobu kako bi zaštitile civile, ili je pre reč o stalnim pregovorima strana u konfliktu.

Kontinuirani napadi na civile i povećanje broja civilnih žrtava za koje nisu odgovorni bombaši-samoubice od strane antivladinih elemenata, kao i značajnih povećanja u civilnim žrtvama iz vazdušnih i operacija pretraživanja, dovelo je do ukupnog povećanja civilnih žrtava od strane vladinih snaga.

Ubistva civila koja su pripisana vladinim snagama prevazilaze one za koje su odgovorne antivladine snage u prvom kvartalu 2019. godine, navodi se u izveštaju Misije UN u Avganistanu.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 24. apr 2019, 15:39) - anonymous [neregistrovani]

Bolje bi UN-u bilo

..da preispita odluku Međunarodnog suda pravde koji je obustavio početak istrage za zločine počinjene u Avganistanu od strane vojnika SAD-a.
Siledžije im zapretile,zamislite,sankcijama.Izgleda da demokratija ne moze bez sankcija a ovamo dušebrižnici prebrojavaju žrtve.