Crveni tepih za Kim Džong Una u Vladivostoku

Severnokorejski lider Kim Džong Un stigao je u Vladivostok, gde će se sastati sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Kim je najavio da će tema razgovora biti mirovni pregovori na Korejskom poluostrvu.

Za Kim Džong Una priređen je svečani doček u Vladivostoku, sa crvenim tepihom i počasnim strojem ruske garde.

U ruski grad severnokorejski lider je stigao vozom kako bi se sastao sa predsednikom Vladimirom Putinom.  

Kim je na tlo Rusije stupio u Primorskoj oblasti, gde ga je dočekao tamošnji guverner Oleg Kozhemijak uz pogaču i so.

Poseta je pažljivo pripremana. U Vladivostok su, prema izveštajima medija, još pre nekoliko dana stigli šef kabineta severnokorejskog vođe i Kimova rođena sestra, koju smatraju njegovom desnom rukom za sve važne susrete.

"Došao sam u Rusiju s toplim osećanjima našeg naroda. Nadam se da će poseta biti krunisana uspehom i korisna i da ću s predsednikom Putinom razgovarati konkretno o rešenju situacije na Korejskom poluostrvu i razvoju naših bilateralnih odnosa", rekao je lider Severne Koreje.

Oni su održali kratak sastanak, navodi se u saopštenju iz ruske pokrajine. Ministar za razvoj Dalekog istoka i Arktika Aleksandar Kozlov, koji je prisustvovao sastanku, poželeo je Kimu uspešan boravak na ruskom tlu.

"Nadamo se da će ova poseta ostati u vašem srcu u pozitivnom sećanju", naglasio je Kozlov.

Poznavaoci prilika na Korejskom poluostrvu ocenjuju da Kim pokušava da ojača veze s Rusijom i Kinom i time pokaže Vašingtonu da ima na raspolaganju više mogućnosti. Kremlj smatra da su šestostrani pregovori Amerike, Rusije, Kine, Japana i dve Koreje, započeti 2003, jedini put ka rešenju.

"Hoćemo da uverimo Amerikance da u odnosima sa Severnom Korejom ne mora da se koristi samo štap. Zatvorili su poligon za nuklearne i raketne testove i pokazali spremnost da eliminišu nuklearni reaktor, ako Sjedinjene Države ispune ono što su obećale", rekao je bivši ambasador Rusije u Južnoj Koreji Gleb Ivanšencov.

Kimov drugi samit s Trampom u februaru u Vijetnamu završen je bez dogovora, zbog neslaganja oko američkih sankcija. Severna Koreja je, u međuvremenu, testirala novo oružje, smenila glavnog pregovarača s Vašingtonom i zatražila da se američki državni sekretar Majk Pompeo povuče iz nuklearnih pregovora.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се