Predsednik Šri Lanke smenjuje sve šefove bezbednosnih službi

Posle bombaških napada u kojima je poginulo više od 320 ljudi, predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena najavljuje smene na čelu Ministarstva odbrane i bezbednosnih službi. Razlog – nesprečavanje napada. Takozvana Islamska država preuzela je odgovornost za napade. Vlasti su saopštile da je u pitanju osveta za nedavne napade na muslimane na Novom Zelandu.

Kao razlog za smene, Maitripala Sirisena naveo je to što čelnici odbrambenih snaga nisu uspeli da spreče napade bombaša-samoubica u kojima je ubijeno više od 300 ljudi, uprkos činjenici da su imali informacije da će se napadi desiti.

Nekoliko sati pre serije bombaških udara, najviši zvaničnici obaveštajnih službi Šri Lanke dobili su informacije o napadu islamista, rekli su izvori bliski istrazi. Na meti ekstremista bile su tri crkve i četiri hotela. Zbog tog propusta reagovao je šef države.

"Potpuno ću promeniti policijske i bezbednosne strukture narednih nedelja, a najviši zvaničnici Ministarstva odbrane biće smenjeni u naredna 24 časa. Bezbednosni zvaničnici koji su dobili obaveštajne podatke od izvora iz Indije nisu ih preneli meni. Odlučio sam da preduzmem oštru akciju protiv njih", naveo je predsednik Sri Lanke.

Predsednik je to saopštio u obraćanju naciji koje je prenošeno na nacionalnoj televiziji.

"Bezbednosni zvaničnici koji su dobili obaveštajni izveštaj od strane zemlje nisu to podelili sa mnom. Trebalo je reagovati na odgovarajući način. Odlučio sam da preduzmem stroge mere protiv ovih zvaničnika", dodao je Sirisena.

Uhapšeno je 40 osoba, a policija je objavila snimak jednog od bombaša samoubica. Takozvana Islamska država objavila je fotografiju na kojoj su sedmorica bombaša samoubica, maskirani, dok je lice idejnog tvorca napada Zahrana Hašima nepokriveno.

Ipak, u pozadini većine napada su teroristi lokalne ekstremističke grupe. Premijer Ranil Vikremesinge tvrdi da i dalje postoji pretnja, jer su ljudi sa eksplozivom u bekstvu.

"Bilo je veza lokalnih terorista sa inostranstvom, jer ovo nije mogla da uradi lokalna teroristička mreža. Istragu će morati da pokrenu još neke države", navodi Vikremesinge.

U Šri Lanki je minutom ćutanja odata pošta ubijenima. Porodice sahranjuju žrtve.

"Teško smo našli tela sestara, trebalo mi je deset sati. Iz naše porodice su četiri žrtve napada. Želimo mir u našem selu i da ponovo možemo da idemo u crkvu", navodi Harman Peres, brat ubijenih.

Na Šri Lanki je po naredbi predsednika Sirisene na snazi vanredno stanje.

broj komentara 2 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 21:37) - zagor [neregistrovani]

terorosti

zemlja koja je javila da ce se desiti napad pa ona organizovala napad

(utorak, 23. apr 2019, 21:26) - Воронцов [neregistrovani]

С правом их смењује

Да су били способни и да су успешно радили свој посао не би се ни догодио такав злочин већ би намере злочинаца правовремено биле откривене.