SAD prete vetom na rezoluciju UN o silovanju

SAD najavljuju da će staviti veto na rezoluciju kojom se Ujedinjene nacije protive silovanju kao sredstvu rata.

Nemačka se nada da će rezolucija biti usvojena u utorak na posebnoj sednici Saveta bezbednosti UN o seksualnom nasilju tokom sukoba.

Međutim, nacrt rezolucije već je lišen jednog od najvažnijih delova – uspostavljanja novog nadzornog tela za praćenje i prijavljivanje zločina, zbog protivljenja SAD, Rusije i Kine.

Iako su formalni mehanizmi nadzora izuzeti iz rezolucije, SAD prete da će staviti veto i na "blažu" verziju. U poslednjih nekoliko meseci, Trampova administracija je zauzela čvrst stav, odbijajući bilo koji dokument UN koji se odnose na seksualno ili reproduktivno zdravlje, navodeći da takav jezik daje podršku abortusima.

Trampova administracija protivi se i upotrebi reči "rod", smatrajući da je pokriće za liberalnu promociju transrodnih prava.

"Mi čak nismo ni sigurni da ćemo sutra imati rezoluciju, zbog pretnji veta iz SAD", rekla je za Gardijan specijalna predstavnica UN za seksualno nasilje u sukobu Premil Patan i dodaje da će naredna 24 časa pokazati kako će se situacija razvijati.

Nemačka, Velika Britanija i Francuska s druge strane smatraju da bi odustajanje od ovakvog pristupa značilo odustajanje od uspeha ostvarenih na polju međunarodnog priznavanja ženskih prava u protekloj deceniji.

"Do Trampove administracije, mi smo uvek mogli da računamo na Amerikance. Sada imamo nesveti savez SAD, Rusa, Svete Stolice, Saudijaca i Bahreinaca koji sabotira postignut napredak", rekao je evropski diplomata koji je želeo da ostane anoniman.

Sadašnji sistem ne pruža konzistentan metod koji bi počinioce seksualnog nasilja stavio pred Savet bezbednosti, smatra Panel i dodaje da bi formalni mehanizmi koji bi redovno ocenjivali usklađenost i preporučivali sankcije, dali više rezultata.

broj komentara 0 pošalji komentar