Pred Zelenskim je izbor – Istok ili Zapad

Treba dati šansu novom predsedniku Ukrajine Volodimiru Zelenskom, a izbor ukrajinskog naroda treba da bude poštovan, kaže za RTS glavna urednica "Sputnjika" Ljubinka Milinčić. Ističe da je za buduću politiku te zemlje presudno kakvim saradnicima će se okružiti Zelenski, jer je on čovek bez političkog iskustva.

Ljubinka Milinčić je, gostujući u Jutarnjem programu RTS-a, navela da je Volodimir Zelenski tokom duela koji je imao sa dosadašnjim predsednikom Petrom Porošenkom rekao da građanima obećava da neće biti kao on.

Ističe da je cilj Ukrajinaca bio da glasaju protiv dosadašnjeg sistema, a ne za nešto, jer im to nešto nije ponuđeno.

"Daj mi bilo šta drugo, ovo više ne može da se trpi", bio je princip Ukrajinaca rekla je Milinčićeva.

Naglasila je da Zelenski nema dana političkog staža, a da je ključno kako će njegovo okruženje uticati na njega. "Ne znam kakav će biti novi presednik, bitno je to što će morati nekog da sluša, a koga će izabrati ne znam", kaže Milinčićeva.

Navela je da su u ovom trenutku njegovi saradnici deo starog sistema, kao i da ako oni ostanu malo šta će se promeniti.

Ukazala je da je prvi savet koji je Zelenski dobio bio da uspostavi dobre odnose sa Krimom.

"Ukoliko taj princip zavlada ne samo vezano za Krim nego uopšte za odnose, Zelenski najavljuje neku medijsku ofanzivu u Donbasu, ukoliko počnu da rade insistucije, Minski format, Normadijski format pregovora, to nešto znači", navodi Milinčićeva. 

Kaže da je sada vest da će se Igor Kolomojski, veliki ukrajinski bogataš koji i finansirao Zelenskog, vratiti u zemlju.

"On je njega i finansirao i to nije nikakva tajna. Opet se dešava da jedan bogataš ili više njih finansira dolazak na vlast nekoga. Prethodni je bio zapravo Porošenko", navela je Milinčićeva.

Dodala je da je poznato da je Porošenko jedan od najbogatijih ljudi i da se njegovo bogatstvo procenjuje na 1,3 milijarde dolara, a da je standard građana u Ukrajini pao.

"Hteo ili ne to je krivica onoga ko rukovodi tom zemljom. Narod je za to kaznio Porošenka", smatra Milinčićeva.

Moskva oprezna u komentarima 

Na pitanje kakvu će politiku Zelenski formirati prema Rusiji, a kakvu prema Zapadu, urednica Sputnjika tvrdi da "on nema formiranu politiku ni prema jednoj zemlji, a kako će je formirati videćemo".

"Vrlo značajan posao je pred njim, da uspostavi normalne odnose prvo sa delovima teritorija koje smatra svojim, sa narodom koji smatra svojim, sa susednom državom od koje hteo ili ne hteo mnogo zavisi, sa Zapadom sa kojim su oni uspostavili neke odnose koji su meni prilično čudni, ali vrlo važni za njih", objasnila je Milinčićeva.

Kaže da je Moskva vrlo oprezna u komentarima, jer su svesni da ono što se radi u predizbornoj kampanji ne mora da se radi kada se dođe na vlast.

Ukazala je da Moskva širom otvara vrata i da želi da uspostavi normalnu komunikaciju.

"Zelenski je tokom predizborne kampanje nekad slao pomirljive poruke, nekad malo preteće. To je bilo bitno da bi osvojio ove ili one glasače. Tek sad predstoji formiranje neke politike za koju se nadam da bi trebala da bude makar malo bolja pre svega zbog ukrajinskog naroda, pa onda i zbog odnosa između ruskog i ukrajinskog naroda", dodala je Milinčićeva.

"Ukrajina ima sa Zapadom neke odnose koji su u nekim delovima jasno formulisani, sa Rusijom je sve takoreći porušeno, jer ne postoji ugovor koji oni nisu porušili, zato je Moskva oprezna", tvrdi Milinčićeva.

Naglašava da treba dati šansu novom ukrajinskom predsedniku i da mu treba dati neko vreme da poverenje građana opravda.

"Izbor ukrajinskog naroda zaslužuje da bude poštovan i da mu se da šansa", zaključila je Milinčićeva.

broj komentara 6 pošalji komentar
(utorak, 23. apr 2019, 11:49) - anonymous [neregistrovani]

I ja mislim...

... da ne treba imati nikakve iluzije. Taj ce kao Zaev brzopotezno u NATO, a za EU ce, mozda, morati da priceka.

(utorak, 23. apr 2019, 11:02) - anonymous [neregistrovani]

Iluzije

Ko je pratio kampanju Zelenskog odavno je upoznat sa njegovim planovima. Hoce Ukrajinu u Nato i Eu. I naravno smatra sa je Krim ukrajinski... ne treba imati iluzija

(utorak, 23. apr 2019, 10:42) - anonymous [neregistrovani]

Jedina sansa i obaveza Zelenskog je da pod hitno raspise nove Parlamentarne izbore

To je na kraju i obaveza novog izabranog predsednika

(utorak, 23. apr 2019, 10:17) - milan lala [neregistrovani]

Ukraina

Predhodnik je napravio pogresan izbor "zapad " i svedoci smo tog promasenog izbora i politike. Ukraina je potpuno ekonomski , kulturoloski, religiski i familijarno vezana za Rusiju, nasilno odseci tu vezu zbog sarene laze o brzom clanstvu u EU i expres bogatom zivotu u zagrljaju EU i SAD , pokazala se katastrofalnom za Ukrainu i njen narod. Ako Zelenski nastavi kao predhodnik tesko Ukraini i njenom narodu.(utorak, 23. apr 2019, 09:31) - anonymous [neregistrovani]

A zasto?

Zasto su to (istok I zapad) dva uzajamno iskljuciva pogleda. Amerika to hoce, zasto bi drugi pristali na to? 

(utorak, 23. apr 2019, 09:09) - eks [neregistrovani]

izbor

Nažalost, nema Zelenski nikakav izbor, jer su Amerikenjci i NATO instalirali svoje pipke u celoj Ukrajini. Biće on samo manje, ili više, marioneta Amerikanaca.