Katedrale koje su gorele

Požar koji je prošle nedelje zahvatio Notr Dam potresao je Parižane i turiste koji su satima gledali kako gori jedan od simbola Francuske. Istorija ipak pokazuje da ono što je izgorelo, ili je bilo uništeno u ratu, može da se podigne iz pepela.

Desetine evropskih katedrala je kroz istoriju gorelo – dok su neke bila samo oštećene, druge su bile uništene do temelja. Na istim mestima građene su crkve koje su danas turističke atrakcije. Ovo su samo neke od katedrala koje istorija nije štedela.

Na Ladgejt Hilu, najvišoj tački Londona, od 604. godine nalazi se katedrala. Međutim, Katedrala Svetog Pavla koja se danas tamo nalazi izgrađena je u 17. veku i četvrta je katedrala koja je sagrađena na ovom mestu.

Od 1135. godine do Velikog požara 1666. koji je razorio London tu se nalazila istoimena katedrala.

Današnja katedrala je visoka 365 stopa – po jedna stopa za svaki dan godine.

U Ujedinjenom Kraljevstvu požari nisu štedeli ni crkve u Njukaslu, Šefildu, Kanterberiju, Koventriju. 

Kroz burnu istoriju prošla je i Katedrala Svetog Martina u holandskom Utrehtu. Franjevci su je podigli oko 630. godine, ali su je Normani uništili u devetom veku.

Iznova i iznova je bila podizana zbog brojnih požara, da bi konačno kao romaneskna crkva bila osveštana 1023. godine.

Veliku štetu njoj, kao i ostatku Utrehta, naneo je požar koji je izbio 1253. godine. Sve do 16. veka rađena je rekonstrukcija u gotičkom stilu.

Za današnji izgled Katedrale Svetog Martina odgovorna je snažna oluja 1674. godine usled koje se urušio centralni brod crkve, koji nikada nije obnovljen.

Najbolnija je istorija francuskih katedrala. Požari su zahvatili crkve u Ruanu, Strazburu Nantu, Mecu, Dižonu, Amjenu. Nije bio pošteđen ni Notr-Dam u Remsu.

U ovoj čuvenoj katedrali istočno od Pariza krunisano je 25 francuskih kraljeva. Na njenom mestu je i ranije postojala crkva koja je izgorela u požaru 1210. godine.

Oko osamdeset godina, od 1211, trajali su glavni radovi na ovoj katedrali koja zauzima površinu od 6.650 metara kvadratnih. Požar ju je zahvatio u 15. veku, kada je uništen centralni toranj.

U Prvom svetskom ratu granatirala ju je nemačka vojska, zbog čega je izbio požar u severnoj kuli. Kompletno je restaurirana u periodu od 1918. do 1937. godine.

Ova bogomolja je jedan od prvih spomenika registrovanih u Uneskovom spisku svetske baštine.

Tokom izgradnje gotičke Bazilike Santa Marija del Mar u Barseloni 1379. izbio je požar u kojem je veliki deo radova uništen. Ipak, gradnja je nastavljena i ona je osveštana u 14. veku. Kada je 1428. godine Kataloniju pogodio zemljotres, velika šteta naneta je i ovoj bazilici, ali to nije bilo ništa u poređenju sa onim što ju je tek čekalo.

Tokom Španskog građanskog rata 1936. godine ova bazilika je gorela 11 dana. Uništeni su barokni oltar, ikone i dokumenta velikog istorijskog značaja. Međutim, očuvani su zidovi, stubovi i neki od vitraža.

Berlin, Drezden, Libek, Keln – neki su od nemačkih gradova u kojima je požar zahvatio istoimene katedrale. 

Gradnja velelepne Kelnske katedrale počela je 1248 i trajala je više od šest vekova. Jedna je od najvećih i najviših svetskih katedrala, sa tornjevima visokim 157 metara.

Keln je sravnjen u savezničkom bombardovanju u Drugom svetskom ratu, ali je katedrala uspela da se održi, iako sa velikim oštećenjima. Bila je pogođena sa više od 80 bombi, srušeni su svodovi glavnog broda i severni delovi bočnih brodova.  

Kelnska katedrala je, inače, najposećenija nemačka atrakcija. 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи