Volodimir Zelenski – od TV serije do predsednika

Tumačio je ulogu predsednika u televizijskoj seriji. Sada je dobio svoju najveću ulogu do sada – Volodimir Zelenski postao je predsednik Ukrajine.

Ukrajinski glasači pružili su podršku Volodimiru Zelenskom u drugom krugu predsedničkih izbora. Četrdesetjednogodišnji komičar, novajlija u politici, Volodimir Zelenski osvojio je 73,2 odsto glasova, dok je dosadašnji predsednik Petro Porošenko osvojio 25,3 odsto.

Si-En-En ocenjuje da je podrška glasača Zelenskom posledica dubokog razočarenja glasača u vladajuću klasu zbog korupcije i lošeg ekonomskog stanja.

Pre kandidature za predsednika, Zelenski je bio najpoznatiji po ulozi u komičnoj televizijskoj seriji "Sluga naroda", gde je tumačio lik školskog nastavnika koji je neočekivano postao predsednik Ukrajine nakon što se proslavio kao borac protiv korupcije.

Čini se da je Zelenski koristio istu platformu kada se kandidovao za predsednika. Podrška njemu uglavnom se tumači kao protest protiv ekstablišmenta, a njegova popularnost je rasla dok je Porošenko gubio podršku.

Petro Porošenko, koji je stekao moć nakon protesta 2013. godine, imao je militantnu patriotsku platformu, ali čini se da je narod Ukrajine iscrpljen zbog petogodišnjih sukoba na istoku zemlje i konfrontacije sa Rusijom.

Ukrajinska vojska bori se na istoku zemlje protiv proruskih snaga. Prema proceni UN, konflikt je do sada odneo oko 13.000 života, a u taj broj spada najmanje 3.321 civilna žrtva.

Moskva je anektirala Krim, a u novembru prošle godine tenzije su porasle kada je Rusija zaplenila tri ukrajinska vojna broda i zarobila 24 mornara.

Zelenski nasleđuje sve te probleme, ali nije poznato kako će se izboriti sa njima. Mediji ocenjuju da on u svojoj platformi nije ponudio konkretne korake i da je često izbegavao da izrazi svoje viđenje o tim pitanjima u javnosti.

Govoreći na televiziji ranije ove nedelje, Zelenski je rekao da je njegova strategija bila da ne govori u emisijama u kojima učestvuju ljudi iz stare vlade koji imaju razvijen pi-ar.

"Nisam se skrivao", rekao je izvinjavajući se novinarima koji su možda bili uvređeni njegovim odnosom prema medijima.

Iako nije ponudio jasne političke ciljeve, pažnju je privukao njegov glas u borbi protiv korupcije i oligarhije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво