Iz časa u čas

Napadi na crkve i luksuzne hotele na Uskrs u Šri Lanki – više od 200 poginulih, 450 povređenih

Najmanje 207 osoba je poginulo, a 450 je povređeno u bombaškim napadima na tri katoličke crkve i četiri luksuzna hotela u Šri Lanki. Uveden policijski čas. Trinaest osoba uhapšeno. Tri policajca ubijena tokom akcije hapšenja. Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade, saopštili su policijski zvaničnici, prenosi "Rojters".

22.10 – Policija je uhapsila 13 osumnjičenih u vezi sa današnjim napadima koje je ministar odbrane Ruvan Vijevardena opisao kao terorističke. 

21.35 – Improvizovana eksplozivna naprava pronađena u blizini aerodroma u Kolombu. Specijalne jedinice bezbedno su je uništile kontrolisanom eksplozijom. 

19.10 – Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da, prema dostupnim informacijama, nema nastradalih državljana Srbije u napadima u Šri Lanki.

18.05 – Stižu podaci o poginulima. Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio da je nastradalo nekoliko građana SAD. Među poginulima su i tri danska i dva turska državljanina.

14.15 – Policija je uhapsila sedam osoba u kući u Kolombu, javili su lokalni mediji. Tri policajca su ubijena tokom akcije.

14.05 – Broj poginulih je porastao na 207, dok je povređenih 450, saopštila je policija.

11.39 – Srbin sa Šri Lanke: Panika i zabrinutost posle eksplozija. 

12.17 – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je pismo saučešća predsedniku Šri Lanke – Maitripali Siriseni.

11.46 – Stižu osude iz sveta.

11.35 – Broj mrtvih porastao je na 189.

11.26 – Osma esksplozija odjeknula u Šri Lanki.

11.21 – Nakon proglašenja policijskog časa, vlada Šri Lanke odlučila je da privremeno blokira društvene mreže, javlja Rojters.

11.16 – Vlada Šri Lanke uvela je policijski čas u zemlji. 

10.44 – Sedma eksplozija u predgrađu grada Kolombo. Dvoje poginulo.

10.36 – Broj mrtvih porastao je na 156, javljaju lokalni mediji pozivajući se na policiju. Među ubijenima je i 35 stranaca.

9.35 – Broj povređenih porastao na 560.

9.45 – U toku je sastanak premijera Šri Lanke s predstavnicima kopnene vojske, mornarice i vazdušnih snaga.

9. 10 – Radi se o planiranom, koordiniranom napadu, javlja reporter Bi-Bi-Sija sa lica mesta.

8:46 – Najmanje sto mrtvih i 400 povređenih, javlja Rojters.

8.20 – Napadnute tri crkve i tri luksuzna hotela.

U osam bombaških napada u crkvama i hotelima u Šri Lanki poginulo je najmanje 207 osoba, a povređeno je 450.

Policija je saopštila da su neki od napada bili samoubilački.

Vlasti su proglasile policijski čas, a vlada Šri Lanke je potom odlučila da privremeno blokira društvene mreže, javlja Rojters.

Tokom racije u jednoj kući u Kolombu, sedam osoba je uhapšeno a tri policajca su ubijena. Zvaničnici su kasnije saopštili da je uhapšeno ukupno 13 osoba povezanih s napadima.

Eksplozije su se dogodile tokom uskršnje mise u crkvama Svetog Antonija u Kolombu, Svetog Sebastijana u Negombu i crkvi Zion u Batikloau, javio je Rojters.

Samo u crkvi Svetog Sebastijana u Negombu poginulo je više od 50 ljudi, rekli su policijski zvaničnici, preneo je Rojters.

Lokalni mediji javili su da je 25 lica poginulo u napadu na crkvu u mestu Batikaloa.

Gotovo istovremeno, napadi su se dogodili i u luksuznim hotelima – "Šangra La", "Sinamon Grand" i "Kingsburi".

Nekoliko sati nakon šest eksplozija, odjeknule su još dve – u Dehivali, predgrađu prestonice Kolomba, gde je poginulo dvoje ljudi, i u predgrađu Dematagoda.

Prema prvim podacima, eksplozije su koordinisane, jer su se dogodile oko 8.45 časova, po lokalnom vremenu.

Bombaški odred policije je na licu mesta, a preživeli se evakuišu, javlja Rojters.

Ministar spoljnih poslova Šri Lanke navodi da je među poginulima najmanje 27 stranih državljana, među kojima ima građana Kine, Indije, Holandije, Turske.

Premijer Ranil Vikremesinge osudio je napade i zakazao hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost.

"Oštro osuđujem kukavičke napade na naše ljude danas. Pozivam sve građane Šri Lanke tokom ovog tragičnog vremena da ostanu ujedinjeni i snažni. Vlada preduzima hitne korake da zaustavi ovu situaciju", napisao je Vikremesinge na Tviteru.

Ministar ekonomije Harša de Silva obišao je dva mesta na kojima su se dogodile eksplozije.

"Mnogo je stradalih, među njima su i turisti. Video sam stravične prizore, delovi tela su bili svuda naokolo", napisao je De Silva na Tviteru.

AFP: Policija bila upozorena

Istraga je u toku, a još niko nije preuzeo odgovornost za krvoproliće.

Međutim, AFP tvrdi da je načelnik policije Šri Lanke pre deset dana poslao dokument visokim policijskim zvaničnicima, u kojem su vlasti upozorene da se napad može očekivati.

"Strana obaveštajna agencija izvestila je da Nešenel Tauhit Džamat (National Thowheeth Jama''ath) priprema napade bombaša samoubica na poznate crkve i na diplomatsko predstavništvo Indije u Kolombu", piše u dokumentu u koji AFP imao uvid.

NTJ je radikalna muslimanska organizacija koja je na sebe privukla pažnju prošle godine, kada je vandalizovala budističke kipove.

Rojters podseća da su današnje eksplozije prvi veći napadi od kraja građanskog rata pre deset godina.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво