Kako su neposlušni pomoćnici spasli Trampa

Mit o američkom predsedniku Donaldu Trampu predstavlja ga kao čoveka od autoriteta, šefa koji zahteva lojalnost i dobija je. Međutim, njegovi pomoćnici zapravo ne slušaju šta on kaže – što je možda sačuvalo poziciju prvog čoveka Amerike, navodi se u jednom delu izveštaja specijalnog savetnika Roberta Milera koji je objavljen u četvrtak.

Robert Miler u izveštaju ističe da su napori Donalda Trampa da utiče na njegovu istragu uglavom bili neuspešni, opisujući ih kao potencijalnu opstrukciju pravde i dodajući da su za to najzaslužnije osobe koje okružuju predsednika i "koje su odbile da izvršavaju naredbe i pristaju na njegove zahteve".

Ako su svi predsednikovi ljudi u slučaju Ričarda Niksona izgubili kontrolu nad njegovom zaverom, pomoćnici aktuelnog američkog predsednika pomogli su time što su njegove zahteve tretirali upravo onako kakvi su i bili – kao pozive na moguće kriminalne radnje i pravovremeno ih ignorisali.

"To je više nego ironično, sve priče da je odbijanje Trampovog osoblja i podređenih da izvrše veći deo njegovih zahteva možda pomoglo da se predsednik izoluje od zaključka o opstrukciji ", objavio je Stiv Vladek, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Teksasu.

Bivši pomoćnik američkog tužioca u južnom okrugu Njujorka Heri Sandik smatra da to što je pobuna podređenih navodno onemogućila Trampov napor da opstruiše istragu, ne umanjuje krivicu prvog čoveka Amerike.

Ističe da ne morate uspeti u ometanju istrage, već i da je sam pokušaj opstruisanja pokazatelj da Tramp nije nevin.

"Iz izveštaja je sasvim jasno da Miler misli da je Tramp zapravo pokušao da ometa istragu", naglasio je Sandik.

Miler u izveštaju nabraja neke od slučajeva kada su se Trampovi pomoćnici oglušili o njegove naredbe i navodi slučaj direktora FBI Džejmsa Komija koji nije zaustavio istragu bivšeg savetnika za nacionalnu bezbednost Majkla Flina, uprkos Trampovoj naredbi da to učini.

Pored toga, navodi da advokat Bele kuće Don Makgen nije rekao zameniku generalnog tužioca Rodu Rozenštajnu da Miler mora biti smenjen iako je Tramp to zahtevao.

Ističe se i da pomoćnici Kori Levandovski i Rik Dirborn nisu dostavili poruku generalnom tužiocu Džefu Sešonsu da treba ograničiti istragu o ruskom mešanju samo na buduće izbore, iako je američki predsednik izdao tu naredbu.

Makgen se, takođe, nije pridržavao onoga što je u izveštaju opisano kao višestruki zahtevi da promeni svoju verziju događaja oko Trampovih napora da Milera ukloni kao specijalnog savetnika.

Specijalni savetnik Robert Miler sačinio je izveštaj na 448 stranica o ulozi Rusije tokom američkih predsedničkih izbora 2016. godine i dostavio ga glavnom službeniku za sprovođenje zakona u SAD, advokatu Vilijamu Baru.

Američki državni tužilac nakon toga je stao u žestoku odbranu predsednika Trampa i naglasio da Miler nije zaključio da je došlo do dogovora između Trampovog predizbornog štaba i Moskve.

Robert Miler, bivši direktor FBI, od 2017. godine je ispitivao da li su učesnici Trampove kampanje "kovali zaveru" sa Moskvom i time pokušali da utiču na izbore.

Takođe, istraživao je i da li je kasnije republikanski predsednik pokušao da opstruiše njegovu istragu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво