Žuti prsluci ogorčeni zbog donacija za Notr Dam

Za mnoge od "žutih prsluka" žaljenje zbog požara u katedrali Notr Dam brzo je ustupilo mesto besu. Vidite sve te milione kako se gomilaju, nakon što ste proveli pet meseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde, izjavila je jedna od osnivačica pokreta.

Neki od aktivista, čiji nasilni protesti protiv nejednakosti već mesecima potresaju Francusku, rekli su da su plakali pred svojim televizorima dok su u ponedeljak veče gledali kako gotičko arhitektonsko remek-delo guta plamen, a neki su, uprkos teškoj finansijskoj situaciji u kojoj se nalaze, dali male donacije, prenosi AP.

Oni su se, međutim, takođe osetili kao da ih francuski predsednik Emanuel Makron ne čuje, budući da se obratio naciji da govori o požaru, umesto da iznese svoj odgovor na socijalnu krizu koja je podstakla njihove proteste koji traju od novembra prošle godine.

Kako piše AP, njihovo ogorčenje je još više poraslo kada su, za samo nekoliko sati, milijarderi obećali stotine miliona evra kako bi obnovili oštećenu katedralu, dok njihovi zahtevi u dugogodišnjoj borbi s francuskom vladom ostaju neuslišeni.

"Vidite sve te milione kako se gomilaju, nakon što ste proveli pet meseci na ulicama u borbi protiv socijalne i fiskalne nepravde. To mi slama srce", izjavila je Ingrid Levavase, jedna od osnivačica pokreta, za AP uoči još jedne runde planiranih protesta danas širom Francuske.

Ministar unutrašnjih poslova Kristof Kastane izjavio je da će 60.000 policajaca biti mobilisano danas širom Francuske, a demonstracije u blizini Notr Dama biće zabranjene jer očekuje da će neki protesti postati nasilni.

"Žuti prsluci" će pokazati svoju ljutnju jer je za četiri dana prikupljena milijarda za kamenje, a za sirotinju ništa, napisao je Pjer Derije na Fejsbuk stranici grupe "Žuti prsluci" sa sedištem u Monpeljeu, na jugu Francuske.

Požar koji je izbio u ponedeljak u Bogorodičinoj crkvi u Parizu uništio je krovnu konstrukciju ove katedrale. Ipak, očuvana je struktura crkve, kao i dva tornja. Sačuvane su i bronzane statue koje su ranije bile iznete iz Notr Dama zbog rekonstrukcije, kao i svete relikvije. Orgulje su netaknute, kao i neki od vrednih vitraža.

broj komentara 1 pošalji komentar
(subota, 20. apr 2019, 14:10) - anonymous [neregistrovani]

Realno stanje

Bogatasi se utrkuju da doniraju mllione za katedralu koja je inace osigurana.
Isti zive sve luksuznije i neki vrede vise od bruto nacionalnih dohodaka mnogih drazava zajedno...
A obican svet sve siromasniji.
To se zove savremeno robovlasnistvo