Unesko: Notr Dam ne mora da izgleda kao pre

Rekonstrukcijom katedrale Notr Dam mora da se zaštiti njena univerzalna vrednost, ali to ne znači da treba da izgleda isto kao i ranije, rekli su predstavnici Uneska koji su se sastali sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Jelisejskoj palati.

Predstavnici Uneska rekli su da su spremni da pomognu u obnovi Notr Dama, posebno pružanjem tehničke ekspertize, navodi se u saopštenju kabineta francuskog predsednika, prenosi AP.

Generalna direktorka Uneska Odri Azuli izjavila je da se mora poštovati "integritet i autentičnost" katedrale jer je ona deo svetske kulturne baštine, ali to ne znači da mora da ostane nepromenjena.

Unesko formalno priznaje da je pravo svake generacije da učestvuje u nasleđu čovečanstva "u koje su uključene promene nastale prirodnim i istorijskim procesima i novim mogućnostima koje nude tehnologije koje se razvijaju".

Iz pariske vatrogasne brigade rečeno je da je katedrala Notr Dam sada sigurna i da će je vatrogasci večeras napustiti.

Ne postoji više rizik da zidovi padnu sa građevine, rekao je potpukovnik Gabrijel Plus i dodao je da su vatrogasci uspeli da ohlade zidove katedrale i uklone ostatke koji su prilikom požara pali sa krova u katedralu.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 19. мај 2024.
28° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара