Vatrogasci otkrili kako su spasili relikvije iz Notr Dama

Francuski predsednik Emanuel Makron i stanovnici Pariza izrazili su zahvalnost pariskim vatrogascima koji su sprečili urušavanje katedrale Notr Dam i spasli mnoge dragocenosti tokom požara koji je izbio u ponedeljak 15. aprila.

Najpre je nekoliko stotina pariskih vatrogasaca, koji su pripadnici francuske vojske, prisustvovalo ceremoniji održanoj u dvorištu predsedničke palate gde im je predsednik Emanuel Makron i zvanično izrazio zahvalnost.

Ceremoniji su prisustvovali i ministri francuske vlade, prenosi AP.

Kasnije tokom dana Gradsko veće Pariza je, uz violinski koncert i citate iz knjige "Zvonar Bogorodičine crkve" Viktora Igoa, takođe održalo ceremoniju u čast vatrogasaca.

Među odlikovanim vatrogascima je komandant pariske vatrogasne brigade Žan Mark Furnije, koji kaže da mu je lažno pripisano pomaganje u spasavanju krune za koju se veruje da je Isus Hrist nosio na raspeću.

Furnije je za Frans Info izjavio da je njegov tim spasilaca probio zaštitno staklo relikvije, a da je zvaničnik koji je imao sigurnosni kod za zaštitu pomogao da se relikvija spasi.

Osim Furnijea, odlikovana je i Mirjam Hudžinski, koja se među prvima popela do krova Notr Dama kada je vatra buktala.

"Znali smo da krov gori, ali nismo imali predstavu kojim intenzitetom. Tek smo sa vrha stepeništa shvatili koliko je dramatično", izjavila je Hudžinski.

Inspektori za sada veruju da je do požara u Notr Damu došlo slučajno i ispituju radnike koji su radili na rekonstrukciji katedrale tog dana kako bi utvrdili kada je požar izbio.

Građevina bi u potpunosti izgorela da vatrogasci nisu pravovremeno reagovali, rekao je Hose Vas de Matos, ekspert francuskog Ministarstva kulture.

Pre nekoliko dana Makron je izjavio da je cilj da se katedrala obnovi u narednih pet godina, odnosno do 2024, kada će Pariz biti domaćin letnjih Olimpijskih igara, ali eksperti veruju da se katedrali ne može vratiti stari izgled ni u narednih petnaest godina, s obzirom na to da će biti potrebni meseci, a možda i godine, da se napravi plan obnove.

Zvona na katedralama širom Francuske oglasila su se u sredu da odaju počast katedrali i vatrogascima koji su je spasli.

Privremena drvena "katedrala" dok traje obnov

Dok traju radovi na obnovi katedrale u planu je izgradnja privremene drvene kapele.

Francuski biskup Patrik Šove naveo je da će pored Notr Dama biti izgrađena privremena drvena kapela koja će moći da primi vernike dok traju radovi na obnovi katedrale.

"Ne smemo da se pomirimo sa tim da će katedrala biti zatvorena pet godina i to je to", rekao je Patrik Šove za Si-Njuz.

Šove je naveo da je gradonačelnica Pariza, An Idalgo, podržala njegovu ideju da se izgradi privremena katedrala i složila se da preda deo zemljišta ispred katedrale crkvi za izgradnju, preneo je Gardijan.

Biskup je rekao da će drvena "katedrala" ugostiti svešenike koji bi se mogli obratiti nekim od milion turista koji su svake godine posećivali originalnu katedralu staru 850 godina.

Šove je najavio da će privremena "katedrala" biti brzo podignuta, čim se prostor ispred katedrale ponovo otvori nakon što se završi rad na obezbeđenju Notr Dama.

Britanski Gardijan objavio je snimak na kojem se jasno vidi razlika u izgledu Notr Dam velelepne građevine pre i posle požara. Nedostaju delovi krovne konstrukcije, toranj, svuda se vide posledice požara, garež i ruševine, a i unutrašnjost katedrale je oštećena zbog vatre, a zatim i zbog vode tokom gašenja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво