Diplomatska bura zbog novih američkih sankcija Kubi

Kuba ostaje nepokolebljiva nakon što su joj SAD su uvele nove političke i ekonomske sankcije zbog podrške socijalističkoj vladi Venecuele. Vlada u Havani to smatra kršenjem međunarodnog prava i tvrdi da Amerika podriva njene napore da privuče strane investicije. EU i Kanada najavile su da će se udružiti u zaštiti svojih kompanija koje posluju na Kubi, posle najave Vašingtona da će od 2. maja ponovo biti moguće podizanje tužbi protiv firmi koje sarađuju sa režimom u Havani.

Nove kaznene mere Kubi predstavljaju atak na privatni poslovni sektor, avioindustriju, turizam. Na američkoj crnoj listi sankcionisanih kubanskih pojedinaca i kompanija, prvi put se našao avioprevoznik "Aerogaviota" u vlasništvu kubanske vojske, kao i drugi subjekti koji imaju veze sa obaveštajnim i vojnim službama.

Sjedinjene Države će takođe ograničiti svako putovanje na Kubu koje nema veze sa porodičnim posetama, kako bi sprečile priliv novca od "prikrivenog turizma" bezbednosnom sektoru Havane. Potražuju i nekadašnju imovinu.

"To je nečuveno, to je zločin, posebno najavljene tužbe zbog oduzete američke imovine na Kubi, za koje nema nikakvih osnova. Samo bi lud čovek mogao da smisli tako nešto. To će dovesti do niza međunarodnih problema, posebno što nadoknadu za izgubljenu imovinu Amerikanci nisu hteli da prihvate pre 60 godina kada im je nuđeno. A sada je hoće nazad. Kuba će moći da pregovara samo u nekim slučajevima", kaže stanovnik Havane Avgustin Fernandez.

Bivši kubanski diplomata Karlos Alzugaraj upozorava da su buduće investicije su pod znakom pitanja.

"Sjedinjene Države misle da će poraženi u Zalivu svinja 1961. dobiti nešto, ali verovatno neće dobiti ništa. Ta imovina je ovde, a ne na mesecu ili u Americi", ističe Alzugaraj.

Još jedna kaznena mera podrazumeva da 2. maja bude ukinuta zabrana podizanja tužbi protiv stranih kompanija koje posluju na Kubi.

Takva odluka Donalda Trampa razljutila je Evropsku uniju i Kanadu, čije kompanije na Kubi imaju značajne interese, jer bi mogla da pokrene na hiljade skupih pravnih postupaka.

Šefica diplomatije evropskog bloka Federika Mogerini i kanadska ministarka spoljnih poslova, Hristija Friland, poručuju da se, prema kanadskim zakonima i prema pravu Unije, na svaku tužbu Amerike može odgovoriti protivtužbom.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво