Veto Trampa na povlačenje američke vojske iz Jemena

Predsednik SAD Donald Tramp stavio je veto na zakon o okončanju američke vojne pomoći ratu Saudijske Arabije u Jemenu. Dvopartijska rezolucija koju je Senat usvojio u martu smatra se prekorom Trampovog saveza sa saudijskim snagama.

Senat je 13. marta usvojio rezoluciju o prekidu američke vojne podrške ratu glasanjem 54 prema 46. Predstavnički dom izglasao je rezoluciju početkom aprila, kada je bilo 247 glasova "za" i 175 glasova "protiv".

"Ova rezolucija je nepotrebna, opasan pokušaj da se oslabe moje ustavna ovlašćenja, ugrožavajući živote američkih građana i hrabrih članova službe, i danas i u budućnosti", napisao je Tramp objašnjavajući svoj veto.

Ovaj veto je drugi od početka Trampovog mandata. Prvi put pravo na veto iskoristio je prošlog meseca. Tada je Kongres izglasao blokiranje njegovog proglašenja vanredne situacije na južnoj američkoj granici, kako bi se osigurala sredstva za njegov granični zid.

Učešće SAD u ratu u Jemenu 

SAD doprema oružje vredno nekoliko milijardi dolara koaliciji koju vodi Saudijska Arabija, a koja se bori protiv pobunjenika pod okriljem Irana u Jemenu.

Ali kako se rat nastavlja, članovi Kongresa izrazili su zabrinutost zbog hiljada civila ubijenih u vazdušnim napadima koalicije od početka sukoba 2014. godine.

Borbe u najsiromašnijoj zemlji u arapskom svetu ostavile su milione ljudi koji pate zbog nestašice hrane, medicinske nege i doveli su zemlju na ivicu gladi.

Kritika veta i odnosa sa Saudijskom Arabijom 

Mnogi zakonodavci su postali uznemireni zbog Trampovog bliskog odnosa sa Saudijskom Arabijom.

Kritikovali su predsednika zbog toga što nije osudio državu zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, koji je živeo u Sjedinjenim Državama i kritički pisao o kraljevstvu.

Kašogi je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu prošlog oktobra i nikada nije izašao. Obaveštajne službe su saopštile da je saudijski princ Mohamed bin Salman bio saučesnik u ubijanju.

Senator Berni Sanders je promovisao zakon u Senatu. Rekao je da je razočaran, ali ne i iznenađen ovom odlukom.

"Narodu Jemena očajnički treba humanitarna pomoć, a ne više bombi", izjavio je Sanders.

Demokratski kongresmen iz Kalifornije Ro Kana smatra da je ovaj veto "bolna propuštena prilika za zaustavljanje beskrajnih ratova, jer je to obećanje zbog kojeg je predsednik i izabran". 

Dodaje i da zakon predstavlja korak napred, bez obzira na veto. 

"To šalje jasan signal Saudijcima da moraju da ukinu blokadu i omoguće humanitarnu pomoć u Jemenu, ako im je stalo do odnosa sa Kongresom", zaključio je Kana.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво