Ispitani radnici iz Notr Dama

U okviru istrage o požaru u katedrali Notr Dam ispitani su radnici koji su bili angažovani na restauraciji crkve. Istovremeno, država je pokrenula donatorsku akciju za obnovu katedrale, a tokom dana je sakupljeno već 700 miliona evra. Stručnjaci predviđaju da bi obnova mogla da potraje 10 do 15 godina.

Imajući u vidu da je požar buknuo kod skela na krovu gde je vršena restauracija sumnja u nesrećni slučaj je glavni pravac istrage.

Državni tužilac za grad Pariz danas je saopštio da ništa ne ukazuje na to da se radi o namernom podmetanju i da je po svoj prilici reč o nehatu.

Na obnovi Bogorodičine crkve bilo je angažovano pet preduzeća od kojih je u ovoj fazi jedno bilo zaduženo za postavljanje skela odakle je krenula vatra.

Vlasnik tog preduzeća danas je vidno uzbuđen izašao pred televizijske kamere i naglasio da niko od njegovih 12 zaposlenih radnika nije bio na licu mesta u trenutku izbijanja vatre.

Istakao je, takođe, da su prethodno ispoštovane sve bezbednosne procedure.

Prema prvim nalazima istrage, poslednji radnici su otišli u 17.30, dok je vatra prvi put primećena u 18.20 časova.

Zaposleni su odmah ispitani još tokom noći, a inspektori su želeli da saznaju i najmanji detalj koji bi mogao da pomogne u istrazi o kretanju i aktivnostima radnika pre nego što su otišli.

Sudska policija u Parizu je angažovala čak 50 istražitelja koji rade na ovom slučaju.

Čim je jutros požar ugašen cela Francuska se odmah okrenula obnovi. Država je pokrenula donatorsku akciju, a tokom dana je sakupljeno već 700 miliona evra.

Stručnjaci predviđaju da bi obnova mogla da potraje 10 do 15 godina.

broj komentara 1 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 21:31) - anonymous [neregistrovani]

???

Nije se zapalila sama od sebe, šta će da izmisle kao uzrok ako nisu radnici???