Unutrašnjost Notr Dama nakon požara

Dan nakon požara koji je juče razorio Bogorodičinu crkvu u Parizu, čuveni Notr Dam, fotografi su snimili unutrašnjost katedrale.

Više od 400 vatrogasaca gasilo je požar koji je zahvatio katedralu u ponedeljak posle podne. Krov je u potpunosti urušen, ali su sačuvani struktura hrama i dva tornja.

Zahvaljujući hrabrim vatrogascima i svešteniku Žan-Mark Furnijeu, sačuvane su vredne relikvije.

Budući da je Notr Dam bio usred rekonstrukcije, bronzane statue su bile uklonjene prošle nedelje zbog radova.

Pariski javni tužilac Remi Heic je rekao da nema naznaka da je požar namerno izazvan.

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Notr Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

broj komentara 7 pošalji komentar
(utorak, 16. apr 2019, 23:54) - anonymous [neregistrovani]

Културно наслеђе је свима светиња

Жалосно је што се дешавају овакве несреће у којима страда светско културно наслеђе. Исто као што је жалосно уништавање фресака цркве св. Михајла у Котору, коју су Французи током окупације претворили у магацин, и нестанак великог крста цара Душана који је послао Которанима за захвалност у учешћу у бици код Велбужда. Ето, чисто нека ситница из наше историје да се зна, како је и наше културно наслеђе страдало, а не само Француско или неке друге велике земље.

(utorak, 16. apr 2019, 23:03) - anonyma [neregistrovani]

Imamo vecih problema od Notr Dama...

Tuzno je sto je izgorela jedna tako stara gradjevina, ali sta sad, gorele i nase svetinje, pa nikom nista.
Kazu sa Notr Dama zvonila zvona da objave pobedu Srba u Kosovskom boju, pre bih rekla da zvonila u cast toga sto je zaustavljena najezda Turaka u Evropu. E, da je car Lazar bio pametan, da se skloni sa puta i pusti da se Evropljani obracunavaju sa Turcima, a ne vecito mi na udaru, kako pre 600 i vise godina, tako i sada, a od Evrope pomoci nikada.

(utorak, 16. apr 2019, 22:16) - anonymous [neregistrovani]

Kakva veza ?

Nikakva veza ne posoji izmedju Kosova i Notr Dam. Crkve na Kosovu su nase, a Notr Dam nije, ma koliko lepa bila. Ne brinite za francuze, vec su skupili preko 700 miliona evra za obnovu, a nase crkve na Kosovo su i dalje samo pepeo.

(utorak, 16. apr 2019, 21:44) - anonymous [neregistrovani]

Namera

Radnici nisu bili na krovu katedrale, ko je onda bio "nemaran"?

(utorak, 16. apr 2019, 21:27) - Vuk Perović [neregistrovani]

Pa kakve veze ima Kosovo i jučerašnji požar?

Ja VAS STVARNO NE RAZUMEM!!!!??? U tom "Notr Damu", je istorija od 950 godina! Mnogo sam tužan što je ovaj velelepni hram izgoreo! Ovde je izgorela istorija! Opet VI o Kosovu, NATO-U, izuzetno sam tužan što je ova kulturna baština izgorela!!!!

(utorak, 16. apr 2019, 20:21) - anonymous [neregistrovani]

Ok , dosta je sada

Kada su nase visevekovne crkve gorele na Kosovu '2003, Francuska je cutala i nije svoj narod obavestavala o tome (tek jedva). Prema tome, dva dana informacije o pozaru u Parizu su sasvim dovoljni. Imamo mi mnogo vece brige da resavamo.

(utorak, 16. apr 2019, 20:21) - dragan s [neregistrovani]

Hristova istina

Hristova istina:
kakvom mjerom mjerite,
tako će i vama biti mjereno!