Fotograf Goran Tomašević za RTS: Sad imam i "Pulicera"

Fotograf iz Srbije Goran Tomašević deo je Rojtersovog tima koji je dobio Pulicerovu nagradu u oblasti fotografije. U izjavi za RTS Tomašević kaže da mu je jedino ta nagrada nedostajala, kao i da je do sada dobio sve azijske i evropske nagrade za fotografiju.

Goran Tomašević u izjavi za RTS kaže da je i sama kandidatura za "Pulicera" velika privilegija, kao i da je on za tu nagradu bio nominovan i 2014. godine za fotografije iz Damaska.

Ove godine je nagradu dobio za seriju fotografija iz Hondurasa.

"To je serija fotografija o kriminalnim bandama koje kontrolišu veći deo Latinske Amerike. Napravljena je u gradu San Pedro Sula, koji je prvi po stopi ubistava u svetu", naveo je Tomašević.

Istakao je da je dva puta boravio u Hondurasu, kao i da je serija fotografija, među kojima je i nagrađana, napravljena tokom drugog boravka.

Dodao je da su mu dozvolili da fotografiše u zatvorima u toj državi.

"Dve glavne kriminalne bande u toj oblasti su me pustile da fotografišem", istakao je Tomašević.

Objasnio je da je do sada uglavnom fotografisao u Aziji, Africi i na Bliskom istoku, kao i da je sada prvi put to činio u Latinskoj Americi.

"Veliki izazov je bio da napravim priču na novom terenu", naglasio je Tomašević.

Pulicerova nagrada je Rojtersovom timu, koji je činilo 11 fotografa, pripala u kategoriji Brejking njuz fotografije, na kojima je prikazan migrantski talas iz zemalja srednje i južne Amerike ka SAD.

Goran Tomašević je rođen 1969. godine u Beogradu. Karijeru je počeo u listu Politika. Za agenciju Rojters radi od 1996. godine.

Više od 20 godina foto-aparatom beleži sukobe širom sveta – sa prostora bivše Jugoslavije, Iraka, Avganistana, Libije, Sirije, Egipta, Južnog Sudana, Konga, Mozambika, Burundija, Nigerije i drugih kriznih područja.

Za najboljeg fotografa agencije Rojters proglašen je četiri puta. List Gardijan 2013. godine proglasio ga je za najboljeg novinskog fotografa na svetu.

Trenutno živi u Istanbulu i šef je fotografa agencije Rojters.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво