Najveće demokratsko odmeravanje snaga

U Indiji se do 19. maja održavaju opšti izbori, u sedam faza. Devetsto miliona registrovanih birača može da se izjasni o pet godina vladavine premijera Narende Modija i njegove Baratija Džanata partije (BDP). Analitičari tvrde da su šanse da Modi ostane na vlasti velike, jer je većina stanovništva zadovoljna reformama koje je pokrenuo. Njegov glavni rival Rahul Gandi, potomak porodice Nehru–Gandi i predsednik Indijskog nacionalnog kongresa (INC), ima podršku među siromašnim slojevima društva, farmerima i seljacima.

Ankete pokazuju da Modijeva Baratija ima prednost u odnosu na Indijski nacionalni kongres, ali da ostaje neizvesno da li će u 17. sazivu donjeg doma parlamenta Lok Sabi osvojiti većinu od 545 poslaničkih mesta.

"Bitka se vodi oko toga da li će Baratija dobiti 272 poslanika, jer onda Modijeva vlada neće zavisiti od koalicionih partnera, koji su tradicionalno nezgodni, kaže spoljnopolitički komentator Borislav Korkodelović. 

U zemlji koja ima 1,3 milijarde stanovnika, više od 60 odsto čine mlađi od 35 godina. Stranka premijera Modija zbog toga najavljuje nova radna mesta i proširenje domaće proizvodnje, čemu je doprinela i njegova incijativa "Made in India".

Uprkos tome što su globalni igrači poput "Samsunga" i kineskog "Sjaomija" razvili proizvodnju u Indiji, nezaposlenost nije smanjena tokom prošle godine, što će se sigurno odraziti na određen broj birača.

Prema rečima poznavaoca indijskih prilika Deniša Lamuela, Baratija je snažno okrenuta nacionalnim osećanjima.

Kako za RTS kaže ovaj analitičar iz Dubaija, Modi koristi religijski momenat i kastinske razlike kako bi dobio dodatne glasove.

U prilog mu ide i najnoviji incident s Pakistanom, kada je bombaš-samoubica 14. februara ove godine usmrtio više od 40 pripadnika indijskih oružanih snaga u saveznoj državi Džamu i Kašmir, na šta je Indija odgovorila vazdušnim napadom.

Lamuel smatra da će napetosti između dva arhineprijatelja biti kratkoročne, jer Modi želi da pokaže nultu toleranciju svoje stranke prema terorističkim aktivnostima.

Te tenzije bi trebalo da se smire kako bi premijer konsolidovao svoju poziciju u drugom mandatu.

"Modijeva pobeda bi najverovatnije dovela do fiskalne konsolidacije, jer će njegova politika i dalje biti fokusirana na razvoj infrastrukture, veću podršku obrazovanju, podršku poljoprivrednim gazdinstvima i zdravstvenoj zaštiti", smatra Lamuel.

Premijer Modi je 2014. godine uspeo da desničarskom i nacionalnom politikom odnese ubedljivu pobedu i posle 30 godina vrati BDP na vlast.

S koalicionim partnerima, koje nije morao da ima, započeo je program dubokih socijalnih i ekonomskih reformi.

"Na ekonomskom planu je ostvaren napredak rasta bruto društvenog proizvoda, pa je danas Indija među privredama s najvećom stopom rasta od oko sedam odsto", navodi Korkodelović i dodaje da su među nepopularnim programima čiji rezultati tek treba da se osete, zamena krupnih novčanica i uspostavljanje jedinstvenog poreza na nivou cele zemlje, što nije postojalo od 1947. godine.

Oko 85 krupnih novčanica je demonetarizovano, što je izazvalo velike potrese na tržištu, naročito u sivoj ekonomiji.

Uprkos tome što su desetine miliona ljudi izvučene iz ekstremnog siromaštva, i dalje ima mnogo nezaposlenih koji teško žive, a stopa ubistava indijskih seljaka nije opala. To je karta na koju igra njegov protivnik Rahul Gandi, koji je svojim pristalicama obećao zadovoljavajuću minimalnu nadnicu.

Indija se okreće Zapadu, a kritikuje kineski Put svile

Zapadne liberalne demokratije gledaju s puno nade u Indiju. Reč je o nuklearnoj i regionalnoj sili koja ima jednu od najvećih armija na svetu i troši ogromna sredstva za uvoz oružja.

Indija se pod Modijem udaljava od Pokreta nesvrstanih, čiji je bila i osnivač i stožer.

"Danas se vezuje za regionalne grupacije kao što je BRIKS, ali i saradnju unutar trougla Brazil, Indija, Južna Afrika. Sve više sarađuje s Japanom, Australijom i Amerikom. Ukoliko Modi pobedi, Indija će nastaviti takvu spoljnu politiku", kaže naš komentator.

S druge strane, Indija ima značajne zamerke na kineski projekat Put svile, jer je veliki partner Kine u toj globalnoj incijativi Pakistan.

"Neki od najvećih transportnih projekata se grade u saradnji s Pakistanom, pa se Indija pita da li će ostati izolovana. Modi je kao desničar i nacionalista manje okrenut ka svetu kome je bila naklonjena Kongresna stranka dok je vladala. On ima izrazito kapitalističke poglede", smatra Korkodelović.

Aktuelni premijer potiče iz države Gudžarat, čiji biznismeni predstavljaju velike rivale vrhu jevrejske, irske i škotske poslovne zajednice.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво