EU nudi pomoć za Notr Dam: I Evropa je ranjena

Lideri EU i poslanici u evropskom parlamentu ponudili su pomoć za obnovu francuske katedrale Notr Dam, a francuskoj naciji upućuju poruke solidarnosti.

Razaranje katedrale Notr Dam u Parizu udarac je  za celu Evropu i cela Evropa će doprineti njenoj obnovi, poručili su lideri EU u evropskom parlamentu u Strazburu.

"Evropa je ranjena. Francuska je ranjena. Pariz je ranjen", poručio je poslanicima predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker, obećavajući EU "solidarnost".

Nekoliko poslanika iskoristilo je požar na srednjovekovnoj bogomolji kako bi istakli da Unija predstavlja duboko ukorenjeno zajedničko evropsko društvo.

"Juče je bio užasan dan za sve one koji vole Francusku i koji vole Pariz. Pariz nije neutralno mesto. To je mesto koje se voli i u koje se iznova zaljubljujete", poručio je Junker.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da je njegov rodni grad Gdanjsk sravnjen sa zemljom u Drugom svetskom ratu, ali da je obnovljen.

"Želeo bih da uputim reči utehe i solidarnosti celoj francuskoj naciji", rekao je Tusk.

Predsednik Evropskog parlamenta Antonio Tajani pozvao je sve članove parlamenta, njih 751, da doniraju dnevnicu za obnovu Notr Dama.

"Kao bivši stanovnik Pariza, kao Italijan, kao Evropljanin, moje srce je ranjeno, kao i sva naša srca, zbog onoga što se desilo u Parizu", rekao je Tajani obraćajući se poslanicima na francuskom.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво