Požar u katedrali Notr Dam verovatno bio nesrećni slučaj

Požar u katedrali u Parizu iz 12. veka verovatno je bio nesrećni slučaj i nema naznaka da je namerno izazvan, izjavio je pariski javni tužilac Remi Heic.

Pokrenuta je istraga o uzroku požara koji je juče izbio u jednoj od najčuvenijih svetskih katedrala. 

"Mi podržavamo teoriju da je reč o nesrećnom slučaju", rekao je tužilac Remi Heic novinarima dodajući da pedesetak ljudi radi na istrazi o uzroku požara, za koju očekuje da će biti duga i složena.

Tužilac je naveo da će biti ispitani radnici iz pet kompanija koje su bile unajmljene da rade na renoviranju krova katedrale koji je bio popravljan pre požara.

Više od 400 vatrogasaca bilo je angažovano da bi se borilo sa vatrom. Radili su preko noći da bi držali pod kontrolom požar oko 14 sati nakon što je počeo. 

Požar u katedrali Notr Dam potpuno je ugašen, saopšteno je iz pariske vatrogasne službe. 

Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da Bogorodičina crkva biti obnovljena i da već danas počinje Nacionalna kampanja za prikupljanje novca. 

Lideri Evropske unije su na sednici Evropskog parlamenta u Strazburu poručili da velika šteta koja je naneta katedrali predstavlja udarac za celu Evropu ali da će Evropa doprineti njenoj obnovi. 

Gradnja katedrale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Notr Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво