Notr Dam – skoro devet vekova burne istorije

Svetska javnost šokirana je i uznemirena požarom koji je u velikoj meri progutao katedralu Notr Dam u srcu Pariza. Njen, skoro devet vekova duga istorija prožeta je burnim događajima.

Gradnja katederale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Oskrnavljena je tokom Francuske revolucije kada je unutrašnjost većim delom uništena.

Dvadeset osam statua koje su se nalazile u Notr Damu, rulja je obezglavila 1793. godine, ne znajući da je reč o biblijskim kraljevima. 

Po objaljivanju romana Viktora Igoa "Zvonar Borodičine crkve" 1831. godine, obnavlja se interesovanje javnosti za bogomolju.

Veliko renoviranje počelo je 1845. i potrajalo je narednih 25 godina. Početokom 1963. fasada Notr Dama potpuno je obnovljena kada joj je vraćena originalna boja. Sledeća obnova hrama trajala je od 1991 do 2000. godine. Ipak, najveću štetu u skoro devet vekova postojanja naneo joj je požar od 15. aprila 2019.

Prostor na kome se nalazi bio je rimski grad Lutecija, a veruje se da je tu nekada bio paganski hram. Oko 1710. tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. 

Notr Dam se ističe simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost počelja, lepota vitraža, potpuno opravdavaju njen status "najpopularnije" crkve u Francuskoj.

Katedrala je duga 130, široka 48, a visoka 36 metara. Osnova joj je zbijena, dok su potporni lukovi i stubovi raspoređeni u više redova u vidu kaskada.

Notr Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.

broj komentara 1 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 23:42) - anonymous [neregistrovani]

Nije mi drago

ali se hriscanima sve vraca za vijekove u kojima su ubijani "Pagani", katari, albigenzi, bogumili, menihejci...
Iz Francuske je krenuo tzv prvi krstaski rat, koji je ustvari bio pljackaski i zlocinacki!
Polako se vraca za sve ubijene "vjestice", naucnike, kroz 900 godina postojanja!
U novije vrijeme, Francuska je bila krova za genocide u Alziru, DR Kongu (nekada Zair), Ruandi...
u 21 vijeku su napali Libiju...