Potresna slika u Parizu, suze i molitve za Bogorodičinu crkvu

Na gašenju požara u katedrali Notr Dam angažovano je 400 vatrogasaca. Ugroženo je čitavo zdanje i situacija je kritična, rekao je za RTS iz Pariza novinar Goran Čvorović.

Sve je neizvesno, vatrogasci su oko 22 časa objavili alarmantnu poruku da se ne može reći da je Notr Dam sačuvan, kaže dopisnik Večernjih novosti Goran Čvorović.

Objašnjava da vatra gori u zadnjem delu katedrale, dok su čeona fasada i cela ta polovina, gde se nalaze i dve kule po kojima je katedrala poznata, ostali netaknuti.

"Požar je izbio na krovu gde traju radovi i proširio se izuzetno velikom brzinom. Čitav ovaj deo se drži na drvenim gredama iz 12. veka, pa je krov odmah planuo. Vatra se gasi iz vazduha helikopterima, ali nisu mogle da se izbacuju veće količine vode da se ne bi uništila osetljiva i oštećena struktura", dodaje Čvorović.

Na gašenju požara je, kako kaže, angažovano 400 vatrogasaca, od kojih se neki nalaze i unutar zgrade.

"Nekima od njih je ukazana i pomoć zbog velike količine dima koji su udisali. Inače, prema prvim informacijama, nema povređenih", rekao je Čvorović.

Glavni arhitekta rekonstrukcije katedrale oglasio se ubrzo nakon izbijanja požara, rekavši da niko od radnika u tom trenutku nije bio unutra.

Oko Bogorodičine crkve u centru Pariza okupili su se brojni građani i turisti.

"Vrlo potresna slika mogla je da se vidi u okolnim ulicama, gde su neki vernici pevali molitve, a ostali to slušali u potpunoj tišini dok je crkva gorela. Okupile su se hiljade ljudi, bilo je i suza – naročito kada se 45 minuta posle izbijanja požara srušio toranj", kaže Čvorović.

"Ovo su veoma teški trenuci u Parizu, puni emocija", dodao je Čvorović.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво