Predsednik Ekvadora: Asanž koristio ambasadu za špijuniranje

"Ne možemo dozvoliti da naša kuća, kuća koja je otvorila svoja vrata, postane centar za špijuniranje", kaže predsednik Ekvadora Lenjin Moreno.

Na odluku o opozivu azila osnivaču Vikiliksa, koji je usledio nakon Asanžovog kršenja uslova, nije uticala nijedna druga zemlja, rekao je predsednik Moreno.

U razgovoru za Gardijan, Moreno tvrdi da je stara Vlada Ekvadora obezbedila postrojenja unutar ambasade koja se "mešaju" sa drugim državama.

O odluci da se okonča sedmogodišnji boravak Asanža u ambasadi, predsednik Moreno, koji je došao na vlast 2017. godine, rekao je da "svaki pokušaj destabilizacije za Ekvador zaslužuje osudu, jer su suverena nacija i poštuju politiku svake zemlje".

Dodao je da je Džulijan Asanž koristio ekvadorsku ambasadu u Londonu kao "centar za špijuniranje".

Asanžov Njegov advokat Dženifer Robinson osporila je te tvrdnje.

"Mislim da je prva stvar koju treba reći da Ekvador u poslednjih nekoliko dana daje nečuvene optužbe, kako bi opravdao nezakonit čin dopuštanja britanskoj policiji da uđe u ambasadu", izjavila je Robinsonova.

Dodala je da su se Asanžovi strahovi od izručenja američkim vlastima pokazali kao tačni. To je potvrđeno nakon što su podignute optužbe da je Asanž kovao zaveru da hakuje poverljivi kompjuter u Pentagonu.

Džulijanu Asanžu preti 12 meseci zatvora, pošto je proglašen krivim za kršenje uslova kaucije pod kojima je ušao u ekvadorsku ambasadu 2012. godine.

Azil je dobio nakon što je izgubio bitku protiv izručenja Švedskoj, gde je optužen za silovanje.

Očekuje se da će se Asanž boriti protiv izručenja u SAD zbog optužbi da se urotio sa bivšom analitičarkom vojne obaveštajne službe Čelsi Mening, kako bi provalio u tajni vladin kompjuter.

broj komentara 2 pošalji komentar
(ponedeljak, 15. apr 2019, 12:50) - Воронцов [neregistrovani]

Сада треба оправдати издају

Сада ће свашта измислити да би оправдали зашто су издали човека којег су 7 година држали у кућном притвору. Да је имао поштено суђење ако је заиста крив за силовање већ би одслужио робију.Али тражи се заправо његово суђење због слободе говора и откривања разних тајни о том мрачном свету испуњеном лажима.

(ponedeljak, 15. apr 2019, 12:50) - Puniša M. [neregistrovani]

Našao si ti lep izgovor za "šut kartu" Asanzu

Prica se da ste imali svojevremeno problema sa MMF koji vam nije odobrio 4,5 milijarde US dolara novog zajma. Sad posle izrucenja Asanza sve ide ko po loju s tim kreditom. Para buši gde burgija nece.