Vojni savet u Sudanu obećava formiranje civilne vlade

Novi prelazni Vojni savet Sudana, imenovan posle svrgavanja predsednika Omara el Bašira, položio je zakletvu. Obećavaju oslobađanje svih političkih zatvorenika i formiranje civilne vlade. Ukinuli su vanredno stanje i obećali da će biti na vlasti najviše dve godine – do održavanja izbora.

Posle razgovora predstavnika demonstranta i Vojnog saveta, portparol Prelaznog Vojnog saveta Sudana general pukovnik Šemseldin Kibaši izjavio je da partiji svrgnutog predsednika Omara el Bašira neće biti dozvoljeno da učestvuju u formiranju civilne prelazne vlade.

"Ranije smo rekli da je dužnost opozicije da imenuje premijera i kabinet, to jest civilnu vladu. Pozivam ih da se ujedine, imaju jedinstveni glas kako ne bismo dugo čekali na premijera i formiranje civilne vlade", navodi Kibaši.

Odlučeno je i da iz zatvora budu pušteni politički zatvorenici ali i vojnici i policajci.

Međutim, uprkos obećanjima, demonstrani su ostali u kampu ispred štaba vojske u glavnom gradu, Kartumu, tražeći civilnu administraciju. Pozvali su Vojni savet da odmah, i bez uslova preda vlast civilnoj vladi koja bi vladala četiri a ne dve godine kako je Savet predlagao, prenosi Bi-Bi-Si.

Omara el Bašir je srušen od strane vojske prošle nedelje nakon 30 godina na vlasti, a vojni savet je obećao izbore za dve godine.

Bašir je optužen za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Darfuru od strane Međunarodnog krivičnog suda. On poriče bilo kakve nepravde.

Šta zahtevaju lideri protesta

Amjad Farid, iz Udruženja sudanskih profesionalaca (SPA) koji je predvodio proteste, izjavio je za Bi-Bi-Si da su "potpuno odbacili" vojni savet koji trenutno vodi Sudan.

On je rekao da zahtevi obuhvataju "potpuno raspadanje duboke države" i raspuštanje državnih obaveštajnih agencija.

Opozicioni političar Mubarak el Fadil izjavio je za Bi-Bi-Si da bi se uloga vojske s vremenom trebala smanjivati.

"Mogla bi postojati dva prelazna perioda. Prvi prelazni period koji bi se nastavio šest meseci, gde će vojno prelazno veće i dalje biti suverena moć i ostvariti niz važnih misija i zadataka koji su potrebni. A onda ostatak prelaznog perioda – godinu i po dana kojim bi mogao predsedavti predsednički savet koji bi imao vojno predstavništvo u njemu", navodi Fadil.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво