Ujedinili se Istok i Zapad

Temperatura u Srbiji svake decenije poraste 0,1 stepen, oluje su sve jače, a suše remete i setvu i žetvu. U Nemačkoj su dobitinici Globalne nagrade za energiju govorili energiji za budućnost. O ovoj temi ujedinjeni su svi naučnici sveta.

Na univerzitetu Karlsrue vodeći eksperti na polju energije predstavili su rešenja za zaustavljanje globalnog zagrevanja. Potražnja za energijom nastaviće da raste, posebno kako bi podržala ekonomije zemalja kao što su Indija i Kina.

"Kina ulaže napore u borbi sa klimatskim promenama i istovremeno u energetsku tranformaciju držeći ekonomski rast na visokom nivou. Solarna energija i snaga vetra sada su broj jedan. Do 2050. smanjićemo emisiju ugljendioksida za 65 odsto", ističe Ksanšeng Sun, generalni sekretar Međunarodnog energetskog foruma.

Za alternativnim izvorima energije traga se i duboko pod zemljom. Sa stena na dubini od tri do 10 kilometara, crpiće se toplota od preko 350 stepeni Celzijusovih.

"U Rusiji se iz obnovljivih izvora proizvodi samo jedan odsto energije. Ipak, sada se razvija decentralizovana proizvodnja energije koja podstiče uvođenje obnovljivih izvora", navodi Sergej Alekšenko iz Ruske akademije nauka.

U Velikoj Britaniji u protekle dve deceniji proizvodnja energije iz obnovljivih izvora povećala se za četvrtinu odsto, a cena struje iz vetrogeneratora jeftinija je 70 odsto nego početkom veka.

Dobitnik Nobelove nagrade za mir 2007. kaže da je važno da i male zemlje doprinose gobalnoj energetskoj efikasnosti.

"Svako u svom domu može da zameni obične sijalice LED osvetljenjem, i tako odmah ostvari ogromne uštede u potrošnji struje. Vaša zemlja je na dobrom putu, jer sve više koristite vetroturbine, a Srbija za to ima potencijale", ističe Rodni Džon Alam, član Međuvladinog panela za klimatske promene.

Zahvaljujući fosilnim gorivima, Abu Dabi je stekao bogatstvo. Ali u zemlji nafte nova strategija je održivi razvoj. Cilj je smanjenje emisije ugljen-dioksida do 2050. za 70 odsto i udeo obnovljivih izvora od 40 odsto do sredine veka. Istovremeno, taj Emirat intenzivno će ulagati u nove čiste tehnologije.

"Srbija ima brojne resurse: vetar, sunce, vodu, i to su ogromni potencijali. Inicijativa Međunarodne agencije za obnovljivu energiju iz Abu Dabija je saradnja sa regionom jugoistočne Evrope, gde je i vaša zemlja, i zajednički pristup integraciji i razvoju tržišta energije iz obnovljivih izvora jugoistočne Evrope", napominje Adnan Amin, direktor Međunarodne agencije za obnovljivu energiju.

Ovo je bila i prilika da mladi naučnici predstave inovacije, poput naočara koje, zahvaljujući integrisanim solarnim ćelijama, proizvode struju. Najbolji su i nagrađeni.

Uprkos neslaganjima političara, među naučnicima istoka i zapada, severa i juga, nesuglasica nema. Prelazak na čiste i obnovljive izvore energije globalni je izazov. Mladi naučnici dobili su podršku svetski priznatih stručnjaka, a to je važno, jer njima ostaje planeta na čuvanje.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво